Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

NORSAR avskriver lokale skjelv som utløsende faktor for kvikkleireskredet på Ask i Gjerdrum.


530x277 Gjerdrum oversiktOversikt over skredområdet i Gjerdrum 31. desember. Foto: Jaran Wasrud / NVE

NORSAR har gjenomgått data fra alle tilgjengelige seismiske målestasjoner i dagene opp mot kvikkleireskredet 30. desember og konkluderer i en pressemelding med at ingen skjelv skal ha vært store nok til å kunne ha utløst skredet.

Kvikkleireskredet på Ask i Gjerdrum gikk i morgentimene 30. desember. Skredet var ifølge regionsjef Toril Hofshagen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) det største kvikkleireskredet i nyere tid med tanke på evakuerte og berørte husstander.

Tidligere rapporter fra området viser at skredrisikoen var betydelig.

-Konklusjonen er klar. Vi har analysert store datamengder, og kan slå fast at det ikke har vært noe utslagsgivende skjelv i området før leirraset, uttaler Anne Strømmen Lycke, NORSARs administrerende direktør.

530x432 LyckeNORSAR-direktør Anne Lycke avskriver skjelv som utløsende årsak til skredet. Foto: Ronny Setså

I hele perioden og blant alle måledataene fant NORSAR to skjelv; klokken 10 og 13 den 28. desember. Men disse skjelvene skal ikke ha vært merkbare for mennesker, og ikke i stand til å utløse skredet, mener forskningsstiftelsen.

NORSAR skriver videre at Romerike regelmessig rystes av mindre jordskjelv. Siden 1979 er det målt 23 skjelv med en styrke på mer enn 2,0 i og rundt Romerike.

Det sterkeste inntraff november i 1994 nær Gardermoen og hadde en styrke på 4,0.

De siste fem årene har ingen skjelv i området overskredet 2,5 i styrke.

530x710 kartKartet viser registrerte jordskjelv på Romerike siden 1979 (blå symboler). De røde symbolene er målestasjoner. Illustrasjon: NORSAR

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: