Lørdag 27.2.2021 - Uke 08

Samarbeidspartnere

Norge er det landet nord for alpene som har flest jordskjelv. Forskningsinstituttet NORSAR foreslår at naturfaren jordskjelv skal «eies» av Olje- og energidepartementet med NVE som direktorat og NORSAR som fagansvarlig.


530x357 CO2 seismic station.JPG full widthBildet viser en seismisk installasjon med seismometer, digitaliseringsenhet og kommunikasjon. Foto: NORSAR

I en pressemelding foreslår forskningsinstituttet NORSAR et samlet og styrket arbeid for jordskjelvovervåkning og forebyggende arbeid.

Konkret ønsker NORSAR at naturfaren jordskjelv skal eies av Olje- og energidepartementet med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som direktorat og NORSAR som fagansvarlig.

Ifølge NORSAR er denne løsningen kostnadseffektiv da man vil benytte NVE som godt fungerende offentlig organ, samt NORSARs eksisterende infrastruktur, systemer og ekspertise.

Ifølge DSBs Analyser av krisescenarioer 2019, er sannsynligheten for jordskjelv i by lav, men skadepotensialet omfattende. Det risikoveide skadepotensialet er dermed rangert på topp blant scenariene i rapporten.

LES OGSÅ: Skal overvåke Oslo i sanntid

I den foreslåtte modellen for eierskap og ansvar kan NORSAR bidra med å opprettholde og videreutvikle praktisk kompetanse om jordskjelv, formidle kunnskap om jordskjelv, risiko og skadepotensial, drive rådgivning til myndigheter og gi faglig bistand til kommuner, politi og andre myndigheter under en hendelse.

LES OGSÅ: Nytt jordskjelvkart gir store besparelser

Med et slikt fagansvar for naturfaren jordskjelv vil Norge står bedre rustet for å forebygge skader fra jordskjelv og håndtere hendelser på en mer kostnadseffektiv måte, skriver NORSAR.

Les hele saken på geo365.no

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke klar


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: