Søndag 19.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

4. august rammet en kraftig eksplosjon havneområdet i Beirut i Libanon. Tre timer etter smellet nådde lydbølgene NORSARs målestasjoner på Løten.


530x361 Google EarthIllustrasjon: Google Earth

4. august rammet en stor eksplosjon Beirut i Libanon der 157 mennesker skal ha mistet livet.

Eksplosjonen, som var forårsaket av 2 750 tonn ammoniumnitrat, skal være blant de kraftigste menneskeskapte eksplosjonene som noen gang har funnet sted (med unntak av atombomber). Hendelsen skapte rystelser i bakken tilsvarende et jordskjelv med styrke 3,3 på Richters skala (kilde).

Eksplosjonen ble også registrert i Norge. NORSARs infralydstasjon i Løten i innlandet plukket opp lydbølgene i lufta om lag tre timer etter at eksplosjonen fant sted.

NORSAR skriver følgende om infralyd:

Infralyd er bølger i luften med frekvens under 20 Hz. Infralyd kan ikke høres av det menneskelige øret, men kan bære over store avstander. Menneskeskapte fenomener som lager infralyd er blant annet kjernefysiske og andre store eksplosjoner, rakettoppskytninger og supersoniske fly. Naturlige fenomener som lager infralyd inkluderer vulkanutbrudd, jordskjelv, meteorer og uvær.

530x403 Beirut infralydIllustrasjon: NORSAR

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: