Lørdag 27.2.2021 - Uke 08

Samarbeidspartnere

Høye bergspenninger i liggveggen 1 100 meter under bakken var årsaken til skjelvet som rystet Kiruna 18. mai.


530xtverrsnittTverrsnitt Kirunagruven. Illustrasjon: Borvan53 / Wikimedia Commons

Natt til mandag rystet et jordskjelv Nord-Sverige med episenter ved gruveselskapet LKABs gruver i Kiruna.

Skjelvet er menneskeskapt («indusert») og ble altså utløst som følge av selskapets uttak av jernmalm fra de underjordiske gruvene.

Les mer om hendelsen her

I en nyhetssak på nettsidene til Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU forklarer professor Charlie Li hendelsen i nærmere detalj:

Skjelvet i en magnitude på 4,9 skjedde kl. 03.11 den 18. mai i liggveggen på 1 108 meter nivå i Kirunagruven. Det sies i nyheter at skjelvet er menneskeskapt fordi det skjedde på grunn av endringer i bergspenninger i bergmassen som følge av uttak av jernmalm under bakken.

Kirunagruven bruker en såkalt skivrasbrytningsmetode for å ta ut jernmalm. Med denne brytningsmetoden utvinner man all malm og sidebergmaterialer raser inni brytningsrommene.

Sidebergmassene sprekker opp og berget under brytningsnivået blir hardt presset (såkalt spenningskonsentrasjon). Nye sprekker blir skapt og utvikler seg under den hevede spenningstilstanden.

Ved et tidspunkt beveger de oppsprukkede veggbergmassene seg plutselig langs bruddplanene. Da skjer gruveskjelver. I Kirunagruven ligger storskalabruddplanene i liggveggen. Alle de store skjelvene de siste årene skjedde i liggveggen i Kiruna.

Episenteret av skjelvet den 18. mai var også i liggeveggen på 1 108 meter nivå som er litt ovenfor dagens brytningsnivå. På dette nivået er bergspenningene enormt høye i dag. Gruven har et sofistikert seismisk overvåkingssystem for å overvåke seismiske hendelser i gruveområdet. Systemet kan fortelle hvor episentret er når et gruveskjev oppstår, men kan ikke forutsi det.

530x373 Charlie Li 11Professor Charlie Li, NTNU. Foto: NTNU

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke klar


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: