Lørdag 31.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

1. februar gikk et skred nær en bussterminal i Enebakk. Norges Geotekniske Institutt undersøker grunnforholdene og om det finnes kvikkleire i området.


530x325 EnebakkDet 150 meter brede skredet gikk på sørsiden av Enebakk bussterminal. Illustrasjon: Google Earth

Natt til 1. februar gikk et ca. 150 meter bredt skred innenfor området til Enebakk bussterminal. Ingen bygg eller busser ble berørt av skredet, men politiet har etter råd fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) evakuert alle boliger innenfor det som er en avmerket kvikkleiresone.

NGI arbeider nå med å kartlegge grunnforholdene i det evakuerte området. Det er planlagt syv boringer med sondering, og det er spesielt ønskelig å avdekke om det faktisk er kvikkleire i grunnen, og eventuelt hvor mye. Prøver av leira i området er sendt til analyser ved NGIs laboratorium i Oslo.

Resultatene fra undersøkelsene skal foreligge om kort tid.

Kvikkleire opptrer under den marine grensen, som er betegnelser på hvor havnivået lå under den siste istid. Leirpartikler som ble avsatt den gangen har fått en intern gitterstruktur som følge av tilstedeværelsen av salt i sjøvannet.

Saltet i kvikkleira bidrar til stabilitet, og utfordringene oppstår om dette saltet vaskes ut. Hvis utvasket kvikkleire belastes, kan gitterstrukturen plutselig kollapse og leirmassene går fra å være fast til å bli flytende. Kvikkleireskred kan forplante seg raskt bakover over store arealer og skredmaterialet kan flyte over betydelig distanser.

Kilde: NGI

Se også: Store kvikkleireskred i Norge

530x291 Saltstabilisering av kvikkleireBrønner fylt med salt kan stabilisere områder med fare for kvikkleireskred. Foto: NGI

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: