Tirsdag 20.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

18. mars rystet et jordskjelv med styrke 5,7 Utah i USA. En animasjon viser hvordan skjelvet beveget seg over landet i løpet av sekunder.


530x375 usgsIllustrasjon: USGS

Et jordskjelv med styrke 5,7 rystet 18. mars et område vest for Salt Lake City i den amerikanske delstaten Utah. Skjelvet ble forårsaket av bevegelser langs en forkastning som tilhører et større seismisk belte (Intermountain seismic belt), ifølge USGS.

Området har også tidligere opplevd skjelv, med 26 registrerte som har hatt en styrke på minst 5.

På mikrobloggtjenesten Twitter presenterer IRIS, et konsortium bestående av mer enn 120 amerikanske universiteter, en animasjon som viser hvordan de seismiske bølgene fra skjelvet i Utah sprer seg over USA (klikk på bildet under for å se animasjon).

  530x470 SkjermdumpKLIKK FOR Å SE ANIMASJON. Skjermdump: IRIS

Bølgene opptrer i flere former, og i animasjonen ser vi at det først er såkalte P-bølger som treffer, deretter S-bølger, og så R1 (Rayleigh)-bølger og til sist ScS-bølger.

P-bølger (primærbølger) er de raskeste, og har en gjennomsnittlig hastighet på 8 kilometer per sekund. De oppfører seg likt som lydbølger, og kan bevege seg både gjennom faste stoffer og væsker.

S-bølger (sekundærbølger) beveger seg 4 – 6 kilometer per sekund og kan kun bevege seg gjennom faste stoffer.

R-bølger beveger seg langsommere, og opptrer som «rullende bølger». Det er disse bølgene som kan gjøre mest skade.

ScS er en forkortelse som indikerer bølger som har beveget seg fra stedet der skjelvet ble utløst, og ned til kjerne-mantelgrensen, og så opp igjen til overflaten.

Kilde

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: