Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Kraftig nedbør kan gi rask heving av grunnvannsnivået og poretrykket, noe som kan utløse skred og massestrømmer.


530x397 ForsidebildeBildet viser Oldedalen i Stryn der flere skred ble utløst under stormen Hilde høsten 2013. Foto: Jan Helge Aalbu

15. november 2013 herjet stormen Hilde Vestlandet og i løpet av en 24-timersperiode opplevde landsdelen 80 – 100 millimeter nedbør, lokalt opptil 129 millimeter.

Hendelsen forårsaket mer enn 100 skred, og er dermed blant de kraftigste stormene i Norge de siste 20 årene.

- Vi hadde en operativ målestasjon plassert i et bratt fjellparti i nærheten av én av massestrømmene som ble utløst under Hilde. Disse dataene har gitt oss innsikt i hvordan nedbør påvirker grunnvannsspeilet og poretrykket i bakken i forkant av skred.

Det fortalte Stein Bondevik, professor ved Institutt for miljø og naturvitskap ved Høgskulen på Vestlandet under det nordiske geologiske vintermøtet i Oslo tidligere i januar.

530x399 AnestølenMålestasjonen er plassert i dalsiden til høyre i bildet. Dette bildet ble tatt før skredet i 2013 gikk, men tidligere skredhendelser er synlige. Foto: Arnt Flatmo

Styrken av det øverste jordlaget er av stor betydning for sannsynligheten for utløsning av skred og massebevegelser.

Styrken er et resultat av flere faktorer, der poretrykket er den eneste som varierer på kort sikt. Poretrykket påvirkes av graden av vannmetthet i bakken (grunnvannsnivået).

Målestasjonen bestod av et piezometer (trykkmåler) som registrerte poretrykket 1,6 meter under bakken i en skredutsatt helning i nærheten av Sogn. Flere skred hadde gått i helningen i årene før Hilde.

Ifølge Bondevik falt nedbøren under Hilde først som snø, og senere på dagen som regn som følge av rask temperaturøkning i lufta.

- Grunnvannet steg om lag 10 centimeter per time frem til det nådde 44 centimeter under bakkenivå. Samtidig falt temperaturen på grunnvannet med 1,5 °C, noe som var en indikasjon for oss at snøsmeltingen (kaldt smeltevann) bidro til grunnvannshevingen utover dagen.

Skredhendelsen fant sted sent på kvelden den 15. november eller natt til 16., da grunnvannsspeilet var på sitt høyeste. Dataene fra måleinstrumentet, som strekker seg tilbake til 2010, forteller at hendelsen var unik med hensyn på den raske stigningen av grunnvannet.

- Det har kun vært noen få liknende hendelser i perioden vi har utført målingene. For eksempel under stormen Dagmar i 2011. Også da steg grunnvannet med om lag 10 centimeter per time, men den gangen utløste det ingen skred i nærheten, avsluttet Stein Bondevik.

530x592 Klimadata15. november ble det registrert mye nedbør og en rask økning i grunnvannsnivået ved instituttets målestasjon. Illustrasjon: Stein Bondevik

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: