Søndag 19.1.2020 - Uke 03
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

ARCEx-forsker Jean-Baptiste Koehl gir en god innføring innenfor fagfeltet gjennom denne fem minutter lange TED-Ed-videoen.


Kilde:TED-Ed / YouTube

Jean-Baptiste Koehl, gjesteforsker ved ARCEx, Universitetet i Oslo og UiT Norges arktiske universitet står bak en undervisningsvideo publisert av den anerkjente konferansen og nettsiden TED.com.

I videoen presenterer Koehl hvordan jordskjelv dannes og hvordan vi opp gjennom historien har forsøkt å måle hvor de inntreffer og hvorvidt vi kan forutse hvor det neste skjelvet vil ramme. Alt på under fem minutter.

Vi lærer også i videoen at målinger av radon og thoron kan bli den fremtidige løsningen når det kommer til å forutse kommende skjelv. Utslipp av disse gassene kan forekomme relativt lang tid i forkant av et skjelv på grunn av mikrooppsprekking av berggrunnen.

- Det er mange forskningsmiljøer som jobber med denne problematikken, blant annet i Sør-Korea, Taiwan, India og USA, for å nevne noen, forklarer Koehl.

Koehl forsvarte sin doktoravhandling innen strukturgeologi og tektonikk ved ARCEx i mai i fjor. Han har svært stor interesse for jordskjelv.

- Jeg har alltid vært fascinert av platetektonikk og Jordas dynamikk. Som en del av doktoravhandlingen har jeg også undersøkt San Andreas-forkastningen i California, forteller han.

Det står mange mennesker bak produksjonen av videoen, men det var Koehl som tok initiativet ved å sende et manus til redaksjonen i TED. Dette førte til et møte over nettet, og i det etterfølgende arbeidet fulgte Koehl opp den faglige kvaliteten frem til det ferdige produktet.

Jean-Baptiste Koehl har også tidligere utmerket seg som formidler. I Forsker Grand Prix i 2017 holdt han et fem minutter langt foredrag om forkastninger rolle ved leting etter hydrokarboner. Foredraget er tilgjengelig her og starter etter 14:40 minutter.

Video og mer informasjon på TED-Ed

530x394 KoehlFoto: Ellen Ingeborg Hætta / ARCEx

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 513 b


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: