Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Ny forskning viser at jordskjelv fører til avgassing og utslipp av CO2 fra grunnvann. Kanskje kan utslippene også varsle kommende skjelv.


530x298 Pic2 cavePostdoktor Christos Pennos under feltarbeid i grotten. Foto: Christos Pennos

I en grotte i et tektonisk aktivt område i Hellas har et måleinstrument gjennom flere måneder registrert konsentrasjonen av CO2 i lufta.

- Vi plasserte ut et måleinstrument som registrerte CO2-nivået hver tredje time over en periode på syv måneder, forteller Christos Pennos, postdoktor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB).

Sammen med stipendiat Kristian Jensen, også fra Institutt for geovitenskap, samt flere greske forskere, har de nylig gjennomført en studie som ble presentert under Vinterkonferansen i Bergen i januar.

Over den syv måneder lange perioden ble 90 jordskjelv innenfor en radius på 50 kilometer registrert. Skjelvene hadde en magnitude på 0,4 – 2,8. Registreringene ble gjort av det seismiske nettverket ved Aristotle Universitet i Thessaloniki.

530x346 Pic1 mapKartet markerer studieområdet nord i Hellas. Illustrasjon: Christos Pennos

I etterkant har forskerne analysert de seismiske dataene og sammenliknet dem med CO2-nivådataene fra grotten. Den statistiske metoden som ble brukt var kovarianse (cross-covariance), som er et begrep for en mulig sammenheng mellom to variabler.

180 Jensen- Denne sammenhengen, eller korrelasjonen, er vist som topper i diagrammet, forklarer Jensen.

CO2-økningen skyldes ifølge forskerne avgassing av CO2 fra grunnvannet. Det skjer fordi skjelv genererer vibrasjoner som beveger seg gjennom grunnvannet.

Det finnes tidligere forskning som har studert og påvist denne sammenhengen.

Kristian Jensen. Foto: Privat

- Men det som er nytt i vår forskning, er at vi har hatt anledning til å overvåke aktiviteten over en kontinuerlig lang periode (syv måneder).

Resultatene (diagrammet) viser en positiv korrelasjon med to markante topper. Den høyeste toppen indikerer en økning av CO2 i lufta i grotten elleve dager etter et skjelv.

Mer overraskende var det at CO2-konsentrasjonen også så ut til å øke tre dager før skjelvet (den nest høyeste toppen).

530x383 Pic3 diagramPositiv sammenheng mellom jordskjelv og CO2-utslipp gjennom syv måneder. Illustrasjon: Christos Pennos

Pennos poengterer imidlertid at denne forskningen kun representerer en pilotstudie.

- Vi ønsker gjerne å videreføre forskningen ved å studere andre huler for å sammenlikne dataene vi har skaffet så langt med nye data. For tiden er vi derfor opptatt med å søke midler for å kunne fortsette studien, avslutter Christos Pennos.

Forskningen ble utført i en grotte som ligger nært et marmorbrudd ved byen Thessalonki. Området er en del av et aktivt forkastningssystem som jevnlig rystes av skjelv.

Trangt: Filmen viser innsiden av grotten i 360-graders visning. Video: Christos Pennos

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: