Onsdag 3.6.2020 - Uke 23
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

En av Norges mest kjente forkastninger, Stuoragurra i Finnmark, er yngre enn tidligere antatt og en del av en to milliarder år gammel svakhetssone.


530x706 OlsenLars Olsen undersøker forkastningen august 2018. Foto: John Dehls / NGU

- Vi endte opp med helt andre resultater enn vi trodde vi skulle få, forteller Lars Olsen, forsker i Norges geologiske undersøkelse (NGU) til geoforskning.no under Vinterkonferansen i Bergen.

Under fjorårets feltsesong gjorde et knippe forskere fra NGU nye undersøkelser av Stuoragurra-forkastningen ved Masi i Finnmark. Målet var blant annet å finne biologisk material for datering.

Og basert på to dateringer så langt, har resultatene overrasket forskerne. Forkastningen er yngre enn 6 300 år gammel. Det har tidligere vært antatt at den ble dannet kort tid etter siste istid som et resultat av landheving etter at isen forsvant.

- Nå tror vi at forkastningen er dannet av gamle tektoniske strukturer der bevegelsene kan ha «bremset opp» under istiden, for så å bli virksom igjen i etterkant.

Forkastningen er åtte mil lang og hever seg opptil syv meter over det ellers flate landskapet på Finnmarksvidda. Det har ligget store krefter bak dannelsen av Stuoragurra.

530x349 ForkastningStuoragurra-forkastningen strekker seg åtte mil gjennom Finnmarksvidda. Foto: Odleiv Olesen / NGU

NGU-forskerne mener et jordskjelv med en styrke på mellom syv og åtte kan ha rystet området da forkastningen skjøv opp skrenten.

LES OGSÅ: Skandinavias kjempejordskjelv

Flere mindre jordskjelv har opp gjennom årene blitt registrert av Universitetet i Bergen og NORSARs målestasjoner langs forkastningen. Det største i nyere tid forekom i 1994 med en styrke på 4,0.

Det siste skjelvet registrert av NORSAR målte 2,0 i desember 2017.

530x284 NorsarDet siste målte skjelvet langs Stuoragurra-forkastningen inntraff desember 2017 og hadde en styrke på 2,0. Illustrasjon: NORSAR

Stuoragurra-forkastningen er en del av en nærmere to millliarder år gammel svakhetssone som fortsetter gjennom de nordlige delene av Sverige og Finland. De ulike segmentene av forkastningen kan være dannet til forskjellige tider og av skjelv med ulik styrke.

Olsen forteller at NGU planlegger å gjøre flere dateringer neste feltsesong.

Les mer om forkastningen på NGUs nettsider

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: