Fredag 10.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Norges arktiske studentskipnad vil flytte studentboligene fra Nybyen utenfor Longyearbyen på grunn av for høy skredfare. Men studentene må vente til 2019.


530x400 Nybyen 1Gamle steinsprangavsetninger ligger tett inntil husene ved Nybyen.Foto: NVE skredrapport

- Vi ønsker å flytte studentene til sentrum så fort det lar seg gjøre. Grunnen er at dagens hybler ligger i rød sone, og vi ønsker ikke at studentene skal bo der, sier Hans Petter Kvaal, direktør i Norges arktiske studentskipnad til nettavisen High North News.

Ifølge Kvaal har studentene ved flere anledninger måtte evakuere fra boligene.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overleverte i desember i fjor en skredrapport til Longyearbyen lokalstyre som inneholder detaljert kartlegging av skredfaren i Longyearbyen og omegn.

Rapporten, som er basert på arbeid utført av Multiconsult, bekrefter at Nybyen er blant områdene som ligger innenfor 100-års faresone for skred (snø-, sørpe-, stein- jord- og flomskred).

Nybyen

Kartet viser utløpet for potensielle snøskred (markert i rødt) i Longyearbyen. Nybyen ligger nederst i kartet. Klikk for større kart. Foto: NVE skredrapport

Ifølge skredrapporten har Longyearbyen opplevd tre skredhendelser av alvorlig grad; et sørpeskred i 1953 (tre omkomne, 30 mennesker skadet, ødelagte hus), snøskred fra Gruvefjellet i 2012 (ødela verneverdig taubanebokk og hadde utløp over vei) og snøskredet ved Sukkertoppen i 2015 (to omkomne, elleve hus totalskadet).

Nybyen Kartet viser faren for steinsprang i Longyearbyen. Nybyen ligger nederst i kartet. Klikk for større kart. Foto: NVE skredrappport

LES OGSÅ: Skred og massestrøm i Longyearbyen

Bebyggelsen i Nybyen er primært utsatt for snøskred (se faresonekartene), men også steinsprang kan forekomme.  

En tomt for bygging av nye studentboliger står allerede til disposisjon. Området på nedsiden av kulturhuset eies av Store Norske.

Byggebudsjettet er ifølge Kvaal på om lag 100 millioner kroner.

- Det er mye penger, men med ekstra tilskudd fra staten. Vi vet enda ikke hvor mye tilskudd vi får. Studentboligene vil stå klar i 2019, avslutter Hans Petter Kvaal.

530x197 gruvefjelletSkavldannelse langs Gruvefjellet fører til skavlbrekk og snøskred i skråningen mot Nybyen. De fleste snøskredene stopper i skråningen før bebyggelse. Foto: NVE skredrapport

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: