Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Se video fra et borehull i det ustabile fjellpartiet på vestsiden av Sunnylvsfjorden.


fjellsiden2 640Et ustabilt og konstant overvåket fjellparti. Foto: Bjarne Røsjø

Denne saken ble først publisert november 2016. Se video nederst.

Åknes (Åkneset) er Norges mest overvåkede fjellparti. Den ustabile fjellsiden som ligger 200 til 900 meter over Sunnylvsfjorden, er i konstant bevegelse, og vil en dag rase ut.

Et skred ned i fjorden kan ramme inntil ti kommuner i Storfjordregionen med flodbølger som kan rekke 70 – 80 høydemeter opp på land.

Under konferansen Virtual Geoscience Conference i Bergen i fjor høst, viste Lars Harald Blikra, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat, frem en video fra et borehull inne i fjellpartiet.

I videoen, som er filmet under grunnvannsspeilet, blir vi tatt med på en reise nedover i grunnfjellet som består av lagdelt prekambrisk gneis.

Ved ca. 62 meters dybde åpner borehullet seg opp, og vi ser delvis løse steiner og breksjer (knust grunnfjell). Ifølge Blikra er dette hovedglideplanet i fjellpartiet, og sannsynligvis den kontrollerende flaten ved et fremtidig skred.

Ved ca. 75 meters dybde blir grunnvannet mer uklart, og er tydelig i mer bevegelse. Dette viser at det kommer vann inn i borehullet fra åpne sprekker under og på siden av borehullet. Videoen gir skredforskerne viktig informasjon om grunnvannsforholdene i fjellet.

Les mer om Åknesfjellet her

Video fra et borehull i Åknes, ca. 60 til 75 meters dybde. Video: Seksjon for fjellskred, NVE

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: