Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Forskere ved NTNU undersøker i samarbeid med japanske JAMSTEC hvorfor skjelvet i 2011 ble så kraftig og ødeleggende som det ble. 4D seismikk skal hjelpe dem å nå målet.


530x353 LandrøProfessor Martin Landrø (til venstre) er anerkjent for sitt arbeid med utviklingen av 4D seismikk. Her sammen med professor Ole Torsæter. Foto: Ole Morten Melgård / NTNU

11. mars 2011 rystet et enormt skjelv Japan, og 20 000 liv gikk tapt som følge av ødeleggelsene og den påfølgende tsunamien. Skjelvet er det fjerde største som er målt i moderne tid med en magnitude på 9,1.

Episenteret lå i en subduksjonssone øst for kysten av Japan, og platebevegelsene skal ha flyttet hovedøya Honshu 2,4 meter østover.

LES OGSÅ: Sognefjorden skvulpa av storskjelvet i Japan

I årene som fulgte har det japanske forskningsinstituttet JAMSTEC jobbet målrettet med å finne ut i detalj hva som hendte i undergrunnen som gjorde at skjelvet ble så kraftig som det ble.

Med boreskipet Chikyu har de japanske forskerne kunne hente opp viktige brikker i puslespillet, både i form av seismiske data og kjerneprøver.

530x342 ChikyuDet japanske boreskipet Chikyu har spilt en viktig rolle når forskerne har forsøkt å komme til bunns i hvorfor skjelvet i Japan i 2011 ble så kraftig. Foto: JAMSTEC / IODP

Nå skal JAMSTEC få hjelp fra forskere ved Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.

Det var professor Martin Landrø ved NTNU som tok initiativet til samarbeidet ved å kontakte direktøren i JAMSTEC. Landrøs tanke var at vår kunnskap innen 4D seismikk kunne hjelpe japanerne å bedre forstå jordskjelvrelaterte spenningsendringer i undergrunnen.

Landrø er godt anerkjent både nasjonalt og internasjonalt for sitt arbeid innen utviklingen av 4D seismikk. Denne teknikken går kort fortalt ut på å sammenlikne endringer i et reservoar basert på repeterte 3D seismiske undersøkelser.

4D seismikk kan dermed gi forskere innblikk i endringer i undergrunnen over tid.

- Slik kan vi også estimere bevegelser og endringer forårsaket av jordskjelv på og under havbunnen, sier Landrø til NTNU-nettavisen Gemini.no.

Forskningspartnerne er nå inne i prosessen med å skrive en felles forskningsartikkel basert på samarbeidet.

- Målet er å forstå hva som skjedde under jordskjelvet så detaljert som mulig. Det kan være at teknikken (4D seismikk) som har blitt benyttet i oljeindustrien i mange år kan hjelpe oss å lære noe nytt om skjelvet, fortsetter Landrø.

Landrø mener også 4D seismikk kan spille en viktig rolle i forbedring av Japans varslingssystemer.

Les hele saken på Gemini.no (engelsk)

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: