Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Universitetet i Bergen og Norge har en viktig rolle i et kommende europeisk storskala infrastrukturprosjekt.


530x362 atakan1Kuvvet Atakan er professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og leder den norske innsatsen i EPOS. Foto: Ronny Setså

25 land, fire internasjonale organisasjoner og mer enn 250 storskala forskningsinfrastrukturer med flere tusen målestasjoner som overvåker jordens indre deformasjonsprosesser og konsekvensene for jordens overflate er involvert i det storprosjektet innen forskningsinfrastruktur European Plate Observing System (EPOS).

- Dette er et prosjekt vi har jobbet med siden 2008, og som skal vare i flere årtier fremover, forteller Kuvvet Atakan, professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB).

Atakan leder Norges innsats i EPOS og besitter flere nøkkelroller i det største geofaglige prosjektet Europa noensinne har sett.

Kort fortalt skal EPOS samle data om jordobservasjoner som jordskjelv, vulkanutbrudd, tsunamier og andre prosesser i jordens indre, fra forskningsmiljøer og måleinstrumenter over hele Europa.

Prosjektet kan bidra til bedre forståelse for slike naturkatastrofer, og raskere respons fra myndigheter når de oppstår.

LES OGSÅ: Samler krefter for storskala infrastruktur

UiB har vært en del av prosjektet siden 2009.

Viktig norsk rolle

UiB deltar i EPOS på vegne av et norsk konsortium bestående av Kartverket, Universitetet i Oslo, Norges geologiske undersøkelse, NORSAR og Christian Michelsen Research. Andre interesserte institusjoner, blant annet Universitetet i Tromsø, blir trolig med i konsortiet.

Også Norges forskningsråd har sett viktigheten av norsk deltakelse i EPOS, og bidro i fjor høst med 51 millioner kroner til EPOS-Norway, den norske implementeringen av EPOS.

- Norge spiller en viktig rolle i EPOS. UiB har ansvaret for arbeidspakken som tar for seg selve integrasjonen av data. Dette er kanskje den mest kritiske delen av prosjektet. Om ikke vi lykkes, lykkes ikke prosjektet, hevder Atakan.

UiB jobber i disse dager med å legge ut nødvendig utstyr på anbud og å ansette nye personer som skal jobbe i det nyopprettede EPOS-kontorlandskapet på Realfagsbygget.

På veggen ved inngangsdøra henger en lang liste med flere titalls datasett som UiB har ansvaret for å integrere og tilgjengeliggjøre når EPOS går over i operasjonell fase i 2019.

Forbedret overvåkning i Arktis

530x398 European plateMed flere tusen målestasjoner skal det gjøres jordobservasjoner av hele den europeiske platen. Illustrasjon: Google Earth / Kuvvet Atakan

Den andre delen av den norske innsatsen i EPOS går ut på å bygge ut infrastrukturen. Nye seismiske og geodetiske målestasjoner skal oppføres i de arktiske områdene, blant annet på Svalbard, Jan Mayen, Bjørnøya og i Nord-Norge.

- Norge er i en særskilt posisjon ved at vi ligger ved den europeiske platens yttergrenser mot Arktis. I Europa får de sørøstlige områdene mye fokus med tanke på jordskjelv og vulkansk aktivitet, men dette har vi også mye av langs Atlanterhavsryggen og rundt Svalbard. Dette har vi satset sterkt på.

Atakan ser videre for seg at de norske forskningsmiljøene skal kunne levere tjenester til sine europeiske samarbeidspartnere i EPOS.

- Vår styrke ligger blant annet innen visualisering og prosessering. Denne teknologien kan vi utvikle og tilby fra Norge.

Han trekker frem teknologien ved Christian Michelsen Research, et forskningssenter som har lang erfaring med samarbeid med oljeindustrien.

- De har skapt et Virtual Reality (VR)-system som er basert på erfaring og teknologi utviklet allerede på 1980-tallet. Systemet går blant annet ut på at en kan visualisere oljereservoarer og styre oljeboringsprosessen fra et kontrollrom på land. Denne teknologien og andre innovative løsninger er videreutviklet de siste årene og kan være et viktig bidrag for EPOS, avslutter Kuvvet Atakan.

 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: