Søndag 1.11.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Asteriodenedslag, storskala vulkanisme i India og dinosaurenes endelikt. Alle hendelsene fant sted for om lag 66 millioner år siden, og en ny forskningsartikkel peker på en mulig sammenheng.


530x397 trappeneBildet viser basaltlagene i Deccan-trappene nær Mumbai i India. Foto: Wikimedia Commons

For ca. 66 millioner år siden, i overgangen fra kritt til paleogen, skjedde det tre store hendelser på Jorda. En asteroide slo ned i Mexico, enorme mengder lava ble spydd ut i India og dinosaurene ble utryddet.

En ny forskningsartikkel publisert i tidsskriftet Geological Society of America Bulletin hevder det er en sammenheng mellom disse hendelsene.

Overgangen fra kritt til paleogen er kanskje mest kjent for masseutryddelsen der 75 prosent av Jordas arter, inkluder dinosaurene, døde ut.

En dødelig kombinasjon

Det er asteroidenedslaget utenfor Yucatánhalvøya i Mexico som har blitt pekt ut som den store syndebukken. Asteroiden skal ha vært ca. 10 kilometer bred, og dannet Chicxulub-krateret som har en diameter på om lag 150 kilometer.

Men ikke alle forskere er enig i at asteroiden alene kan ha forårsaket en så enorm utryddelse. Mange har også pekt på høy vulkansk aktivitet i Deccan-trappene i India som forløp seg for 68 – 60 millioner år siden.

Som følge av vulkanismen steg temperaturen i polhavene med ca. 7 °C, trolig som følge av global oppvarming. Dette skal ha ført til økt biologisk aktivitet og forbruk av oksygen i dyphavet, som etter hvert ledet til oksygenfattig havbunn og massedød.

En kombinasjon av disse to hendelsene kan være forklaringen på masseutryddelsen.

LES OGSÅ: En dødelig kombinasjon

Nedslaget trigget vulkanisme

530x417 nedslagSlik kan det ha sett ut da en asteroide slo ned utenfor Yucatánhalvøya i Mexico for 66 millioner år siden. Nedslaget er kjent for å ha utryddet dinosaurene, men trolig har også høy vulkansk aktivitet i India hatt en finger med i spillet. Illustrasjon: Wikimedia Commons

Men er det sannsynlig at to hendelser av så store proporsjoner ligger så nært opptil hverandre i geologisk tid, uten å ha en sammenheng? Nei, mener det internasjonale forskerteamet bak den nye artikkelen.

Vulkanismen i India startet trolig før asteroiden traff Mexicogulfen, men forskerne mener nedslaget rystet grunnen og mobiliserte enorme mengder magma i undergrunnen til å bryte opp til overflaten.  

Artikkelforfatterne viser til tidligere forskning som har påvist at vulkanske systemer faktisk kan utløses av jordskjelv.

Mer presist har de modellert at nedslaget kan ha generert seismiske rystelser i de øverste 200 kilometerne av Jordas mantel tilsvarende 0,1 – 1,0 joule per m3, som skal kunne ha vært tilstrekkelig for å akselerere den vulkanske aktiviteten.

Deccan-trappene har et areal på rundt 500 000 km2, tilsvarende 1,5 ganger Norges areal. Volumet av magmaen er beregnet til ca. 500 000 km3, som tilsvarer fem ganger volumet av vannet i Jordas innsjøer.

Les hele forskningsartikkelen her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: