Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

GeoTermos - et konsept for å bruke undergrunnen som et termisk batteri – ble nominert til Byggenæringens Innovasjonspris 2021.


GeoTermos under bygging Drammen Eiendom KFGeoTermos ved Fjell skole består av 100 seriekoblede brønner. Foto: Drammen Eiendom KF

GeoTermos er et geotermisk forskningsprosjekt. Konseptet går ut på å bruke undergrunnen som et termisk batteri som kan dekke både varme- og kjølbehov for henholdsvis vinter og sommer.

I Norge ble konseptet nylig realisert ved Fjell skole i Drammen, og tidligere i høst ble GeoTermos nominert til Byggenæringens Innovasjonspris for 2021.

GeoTermos demonstrerer at utnyttelse av grunn geotermisk varme er fullt mulig og lønnsomt i Norge med hensyn på både varme- og kjølebehov.

LES OGSÅ: Med grunnen som energikilde (og -lager)

Konseptet handler imidlertid vel så mye om å utnytte et visst volum under bakken som et termisk batteri, i tillegg til å utnytte varmeforskjellene mellom undergrunnen og bygningsmassen over.

Om sommeren lagres overskuddsvarme i bakken, samtidig som skolen kjøles ned, og om vinteren hentes varmen opp igjen til varmebehov.

GeoTermosen består av 100 seriekoblede grunne brønner med dybde på 50 meter som er organisert i en sirkel med diameter på 40 meter.

Om sommeren blir «termosen» tilført varme fra 1 000 m2 solceller som er koblet til en CO2-varmepumpe, samt mindre mengder energi fra solfangere, tørrkjølere og fra kjøling av bygg.

Til tross for noe forventet varmetap, skal GeoTermos gjennom vinterhalvåret være i stand til å levere hele byggets varmebehov i vinterhalvåret (350 MWh).

SkisseSkisse av GeoTermos. Illustrasjon: Drammen Eiendom KF

Konseptet benytter kun overskuddsvarme fra egenprodusert energi. Dette betyr at løsningen kan benyttes lokalt, overalt.

- Det er en arealeffektiv løsning som bør kunne være spesielt aktuell for mange utbyggingsprosjekter i trange bystrøk, boligfelt og tettsteder, sier Geir Andersen i Drammen Eiendom KF til tekniskenyheter.no.

GeoTermos-konseptet har også blitt foreslått som en del av den nye energiløsningen for Longyearbyen når kullkraftverket skal stenges.

LES OGSÅ: Vil utbygge geotermisk energi etappevis

GeoTermos er en del av et større forskningsprosjekt ved navn RockStore, der blant annet Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU, NORCE, SINTEF og NVE er partnere.

Byggenæringens Innovasjonspris for 2021 ble tildelt 7 Analytics med sin løsning for modellering av overvann.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: