Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Norsk olje og gass, Lundin Energy Norway, NTNU og UiS bekymrer seg for svært lave søker- og uteksamineringstall innen petroleumsutdanningen i Norge.


530x349 Lundin TjålandInstituttleder Egil Tjåland er bekymret for de lave søkertallene til petroleumsrelevant utdanning. I bakgrunnen: boreriggen Leiv Eiriksson. Foto: Lundin Energy Norway / innfelt foto: Ronny Setså

15. april er søknadsfristen til høyere utdanning.

Søknadstallene til petroleumsrettet utdanning har de siste årene vært svært lav, og flere aktører – bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, Lundin Energy Norway, NTNU og Universitetet i Stavanger (UiS) – går nå ifølge e24.no ut med en felles advarsel: Søkertallene må opp.

Egil Tjåland, leder ved Institutt for geovitenskap og petroleum (IGP) ved NTNU, er blant de som uttaler seg i saken.

– Etter oljeprisfallet har det vært mindre interesse for å søke seg til olje- eller gassnæringen. Antall eksperter som kan levere, blir et lavt tall. Kombiner dette med gjennomsnittsalderen i næringen og alle som går av med pensjon, så blir det et gap, sier han til e24.no og legger til at dette vil få konsekvenser fra 2022/2023.

Advarte i 2018

Instituttlederen advarte om den svake rekrutteringen allerede i 2018. En svak oljepris etter fallet i 2014, ansettelsesstopp blant oljeselskapene og svartmaling av bransjens fremtid hadde da bidratt til lavere søkertall til de petroleumsrettede utdanningsløpene de seneste årene.

- Oljenæringen trenger hele tiden påfyll av ny ekspertise i takt med at stadig flere pensjoneres. Det vil ikke bli lettere å finne nye felter i årene som kommer, og vi trenger de smarteste og beste hodene både for å gjøre nye funn og å få opp mer av oljen som allerede er funnet, sa Tjåland.

NTNU hardt rammet

Instituttet var blant de hardest rammede. I 2014 stod hele 286 personer oppført som førstevalgssøkere til instituttets femårige petroleumsutdanning. I 2015 var tallet 77. Deretter 31. I 2017 var det 28.

Denne trenden har nå smittet over på antall uteksaminerte, som for IGPs femårige program var 71 i 2017, og kun 20 i 2020.

Lover høy jobbsikkerhet

Både Kristin Færøvik, administrerende direktør i Lundin Energy Norway, og Anniken Hauglie, administrerende direktør i Norsk olje og gass, lover begge at jobbsikkerheten for de som velger en petroleumsrettet utdanning er høy.

– Det vil være arbeidsplasser for alle slags geo- og ingeniørfag i årene som kommer. Alle prosjektene vi gjennomfører på sokkelen skal pågå i 20, 30 kanskje 40 eller 50 år til, sier Færøvik til e24.no.

– Så fremst man ønsker olje og gass i Norge vil det være jobber i titalls år framover. De som utdanner seg i dag kan fint rekke å få gullklokka i samme jobb om de ønsker det. Jeg kan love at mange vil få det, sier Hauglie til e24.no.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: