Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Tillater forholdene i borehullet at vekten mot borekrona økes? Kan hastigheten økes? NTNU-forskere har gitt algoritmer frie tøyler til selv å avgjøre dette med gode resultater.


530x324 Nystad cutPhD-stipendiat forteller om relevante parametere man kan måle og styre under en boreoperasjon. Skjermdump fra BRU21 presentasjon

Det koster å bore en oljebrønn på norsk sokkel. Det ligger derfor store insentiver bak ny kunnskap og innovasjoner som kan gi forbedringer i hvor effektivt (raskt) en brønn bores.

- Utfordringen er å bore en brønn effektivt samtidig som vi sikrer operasjonell sikkerhet. Ettersom boreprosessen finner sted langt nede i undergrunnen, må vi som regel lene oss på indirekte målinger og usikker informasjon. Dette gjør det vrient å forutse hvordan vi kan bore optimalt, forteller Magnus Nystad, PhD-stipendiat ved NTNU, i en presentasjon som er tilgjengeliggjort på YouTube.

Nystads doktorgrad gjøres som en del av NTNUs forskningsprogram BRU21. Prosjektet heter Real-time drilling optimization through continuous micro-testing.

Les mer om BRU21 her: Utdanner fremtidens digitale geologer

I presentasjonen forteller Nystad om noen av de indirekte målingene og parameterne boreoperatørene forholder seg til og kan styre under boreprosessen. Eksempler på dette er weight on bit (vekten/trykket på borekrona, WOB), rotasjonsraten for borestrengen og pumperaten.

Nystads arbeid har spesielt fokusert på WOB.

Mikrotester finner optimal borerate

- Det er en tydelig sammenheng mellom WOB og hvor raskt vi kan bore (rate of penetration). Til enhver tid vil det være en optimal WOB som gir høy borerate samtidig som sikkerheten er ivaretatt. Dette er også kjent som founder’s point, og det er her vi ønsker å ligge under boring, forklarer stipendiaten.

Nystad påpeker at hva som er best mulig WOB til enhver tid vil endres basert på forholdene i borehullet.

- Det som var optimalt for noen minutter siden, er kanskje ikke like optimalt når vi har beveget oss lenger ned i borehullet.

I prosjektet har Nystad derfor sett på hvorvidt en prosedyre som innebærer «mikrotester» av ulike verdier av WOB kan bidra til å finne den optimale boreløsningen.

- Mikrotestene utføres under boring, og algoritmen bruker sanntidsdata for å se hvordan systemet responderer. Denne informasjonen brukes så for å analysere om det er et potensial for å endre WOB for å gi en høyere borerate, samtidig som sikkerheten til enhver tid er tatt hensyn til.

Prosedyren går kontinuerlig, og algoritmene vil dermed hele tiden styre WOB mot det som er gunstig.

I videopresentasjonen kan du se en demonstrasjon av hvordan algoritmene gjør denne jobben, både i en digital modell, men også på NTNUs miniatyr-borerigg.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: