Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Et nylig avsluttet forskningsprosjekt har påvist en klar sammenheng mellom Nordlands høye jordskjelvaktivitet, utbredelsen av strandflaten og mangelen på letesuksess på deler av sokkelen.


530x344 VærøyFeltarbeid på Værøy i Lofoten. Foto: Morten Smelror / NGU fotoarkiv

Nordland er Norges mest seismisk aktive fylke, og i perioden 2013 – 2016 ble det registrert mer enn 1 200 jordskjelv.

Et nylig avsluttet forskningsprosjekt, NEONOR2, har frembrakt ny kunnskap om geologien i Nordland med fokus på spenningsforholdene i jordskorpen.

Nordlands geologi har blitt systematisk undersøkt i årevis. NEONOR2 var arvtakeren til NEONOR, og de to prosjektene har i kombinasjon gitt innsikt i hvorfor fylket er særlig jordskjelvutsatt, hvorfor kyststripen kan by på Norges kanskje mest praktfulle strandflate, og hvordan oljeressursene på sokkelen er fordelt.

Grunnlaget for strandflatedannelsen ble lagt allerede den gang dinosaurene regjerte landet. Kort fortalt sørget et varmt og fuktig klima for at grunnfjellet forvitret ti til hundretalls meter ned i bakken.

I mye senere tid, under istidene i kvartær, ble disse forvitrede og nå skråstilte lagene brakt opp til overflaten som følge av erosjon og landheving.

Forvitret grunnfjell er «råttent» og lite motstandsdyktig. Gjennom kvartær og frem til i dag har vær og vind erodert lagene slik at underlaget fremstår som flatt. Dette utgjør strandflaten vi ser i dag.

Erosjonen under istidene forklarer også de seismiske forholdene i Nordland. På land i kystnære strøk har fjerning av store mengder masser ført til landheving, mens det ute på sokkelen ble bygget opp store avsetninger som har gitt kompresjon og innsynkning.

Disse prosessene påvirker jordskorpen og sørger for at bevegelser skjer den dag i dag langs gamle forkastninger. Slike bevegelser gir skjelv.

Gjennom NEONOR2-prosjektet har deltakerne også undersøkt hvordan denne komplekse tektoniske historien har påvirket eventuelle oljereservoarer på sokkelen. I følge prosjektleder i Norges geologiske undersøkelse (NGU) Odleiv Olesen, kan mye av den eventuelle oljen ha lekket ut.

Dette gjelder spesielt i nordlige deler av Nordland VI, mens lenger sør er bevaringspotensialet større.

I tre artikler på geoforskning.no kan du lese mer om hva vi gjennom prosjektet har lært om henholdsvis strandflaten, jordskjelv og oljeressursene i Nordland.

NEONOR2 har blitt støttet av elleve oljeselskaper og Norges forskningsråd gjennom PETROMAKS2-programmet. Prosjektpartnere har vært NGU, NORSAR, Kartverket, Universitetet i Bergen, Luleå tekniske universitet, Oljedirektoratet og Norut.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: