Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Flere hundre tusen takskiferplater ble tatt ut årlig og i alt er det påvist mer enn 100 skiferbrudd i Stjørdal.


530x352 BruddHusbybruddet, Stjørdal. Det er verdt å merke seg at søylene er ca. fem meter høye. Foto: Terje Solbakk

Det hele startet for om lag 470 millioner år siden. Stjørdal var dekket av hav, og i dette havet, nærmere bestemt en dyp bukt, ble lag på lag med leire gradvis avsatt på havbunnen. Fra tid til annen ble også grovere kornmaterial ført ut i dypet fra strender og elver.

Over tid ble leiren omvandlet til en bergart – fyllittskifer. Skiferen spaltes lett opp i tynne flak, noe som gjør den egnet til å lage takplater.

Av godt og vel 100 kjente skiferbrudd i Stjørdal kommune, skriver det eldste seg tilbake til 1830. Senere, i 1893, skriver geologen Amund Helland at det ble skipet ut 250 000 takstein fra Stjørdal.

Takskiferplatene fant veien til Bergen i sør og opp til Tromsø i nord. I dag står kun sporene igjen etter denne gamle, storslåtte industrien. Og sannsynligvis pryder skiferplatene fortsatt mange tak på hus og hjem i Stjørdalsområdet og andre steder i landet.

Enkelte steder ble det også drevet på en annen bergart som opptrer sammen med fyllittskiferen. Dette er en mørk sandstein med innslag av leire og silt. Den kalles metagråvakke og ble primært benyttet som blokkstein til bygninger.

I dag foregår uttak av skifer primært i Alta og Oppdal.

Les mer om «den tapte skiferdalen» her

Historien om Stjørdals skifereventyr er forsket på og formidlet av forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) Terje Solbakk og en rekke av hans kolleger. Forskningen er en del av Trøndelagsprogrammet som er finansiert av Trøndelag fylkeskommune og NGU.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: