Søndag 19.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

Pegmatitter er rike på mange av de mineralene og metallene en grønn fremtid krever. Et nytt europeisk forskningsprosjekt ledet fra Norge, skal utvikle nye letemetoder.


530x353 Drone med sensorerDrone med sensorer ved pegmatittforekomsten i Tysfjord i Nordland. Skjermdump fra GREENPEGs nettsider

- Dette er det største prosjektet Naturhistorisk museum har ledet, og vi har satt ambisiøse mål.

Det sa professor og prosjektleder Axel Müller ved Naturhistorisk museum (NHM) under Norsk Geologisk forenings (NGF) Vinterkonferanse tidligere i januar.

Prosjektet GREENPEG har altså som mål å utvikle nye letemetoder for pegmatitter, en særegen bergart som er rik på flere av mineralene og metallene som er nødvendige for å lage batterier, solcellepaneler og andre grønne teknologier.

Nylig ble GREENPEG tildelt 8,3 millioner euro i støtte av EU gjennom forskningsprogrammet Horizon 2020.

Prosjektdeltakerne gjennomførte nylig sin første feltsesong, og det er tre europeiske pegmatittforekomster GREENPEG skal gjør forskning og tester ved de neste årene.

Én av forekomstene er ved Tysfjord i Nordland der det har blitt drevet på pegmatitter siden 1908. De seneste årene har The QUARTZ Corp utvunnet høykvalitets kvarts til bruk innen solceller, halvledere og fiberoptikk.

Tar i bruk droner

- Kort fortalt foregår konvensjonell leting etter mineralforekomster på land over tre målestokker; fjernmålinger ved hjelp av satellitter, flymålinger med fokus på gravimetri, magnetisme og radioaktivitet, og geofysiske og geokjemiske målinger på bakken som etterfølges av kjerneboringer, sa professoren til geoforskning.no i fjor høst.

Men pegmatitter er notorisk vanskelige å finne ved hjelp av de klassiske metodene. Noe av forklaringen ligger i hvordan de dannes.

- Pegmatitt er en svært grovkornet, magmatisk bergart som består av store krystaller (mer enn 2 cm). De fleste pegmatitter krystalliseres (størkner) fra en granittisk smelte. I motsetning til andre magmatiske bergarter, er pegmatitter mindre enn én kilometer store og svært heterogene i struktur, mineralstørrelse og -fordeling, forklarte Müller.

530x353 WolfsbergFeltundersøkelser ved pegmatittforekomsten i Wolfsberg i Østerrike. Foto: GREENPEG

Både forekomstenes størrelse og innhold er altså uforutsigbart.

- Pegmatittforekomstene er for små til å identifiseres med konvensjonelle fjern- og flymålinger. Vi ønsker å utvikle nye algoritmer for prosessering av slike målinger tilpasset de unike egenskapene til pegmatittene.

GREENPEG skal videre utvikle drone-baserte geofysiske målinger for identifisering av underjordiske pegmatittforekomster, samt en ny seismikkbasert metode som spesifikt utnytter kvartsens piezoelektriske egenskaper.

Droner kan dermed bli et vanlig syn både ved Tysfjord, samt de andre GREENPEG-lokalitetene Wolfsberg i Østerrike og Leinster i Irland (begge rike på batterimetallet litium) de neste årene.

Les mer om GREENPEG her: Droner kan finne fremtidens mineraler

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: