Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Norsk Forum for Marine Mineraler har inngått en samarbeidsavtale med tyske DeepSea Mining Alliance. Målet er å utvikle en kostnadseffektiv og miljøvennlig industri for utvinning av dyphavsmineraler.


530x397 SkorsteinBildet viser en aktiv skorstein på sulfidfeltet Fåvne på 3 000 meters dyp i Norskehavet. Oljedirektoratet og K.G. Jebsen-senter for dyphavsforskning utførte målinger i fjor sommer. Foto: K.G. Jebsen-senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen

Norsk sokkel kan være vertskap for store mengder mineraler og metaller. Det er spesielt den midtatlantiske ryggen som strekker seg 1 500 kilometer mellom Jan Mayen og Spitsbergen som er av interesse.

I globalt perspektiv er dette betydelig. 5,5 prosent av den globale spredningsryggen ligger i norsk økonomisk sone. Kun Fiji kan skilte med en høyere andel (8 prosent).

NTNU har tidligere estimert at den norske kontinentalsokkelen kan inneholde sulfidforekomster for verdier opp mot 1 000 milliarder kroner. Estimatene er per i dag svært usikre og krever mye mer kartlegging og leting.

I fjor etablerte en rekke aktører innen industri, akademia og næringsklynger Norsk Forum for Marine Mineraler (NMM) Forumet skal jobbe for å utrede mulighetene og utfordringene knyttet til potensiell fremtidig utvinning av dyphavsmineralene.

I november kunne NMM meddele at de har inngått en samarbeidsavtale med den tyske søsterorganisasjonen DeepSea Mining Alliance (DSMA).

Målet for denne avtalen er å skape et industrielt, teknologisk og vitenskapelig samarbeid som skal ta for seg alle fagområder og faser som kreves for å komme frem til bærekraftige løsninger for utvinning av dyphavsmineraler.

Kjetil Skaugset, styreleder i NMM, uttaler i pressemeldingen at samarbeidet kan bli viktig for å utvikle kunnskap, metoder og verktøy som er nødvendige for at utvinning av mineraler fra havbunnen kan bli en vital del av løsninger når det kommer til overgangen til fornybar energi.

Norsk sokkel holder nemlig trolig store mengder av metaller som kobber, sink og kobolt. Dette er metaller verden vil kreve mye av i årene som kommer om det grønne skiftet skal bli en realitet. Eksempler på bruksområder er solcellepaneler, vindturbiner, elbiler og batterier.

Regjeringen har igangsatt en åpningsprosess for mineralvirksomhet på norsk sokkel, og det er Oljedirektoratet (OD) som har fått jobben med å utarbeide en ressursvurdering. OD har gjennomført flere tokt, men foreløpig er kunnskapen om størrelsen av og lønnsomheten til norske ressurser på kontinentalsokkelen på et svært tidlig stadium.

Kombinert vil NMM og DSMA ha 59 medlemmer innen industri og akademia.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: