Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Hva vet vi om ressursgrunnlaget for mineraler og metaller på norsk sokkel, og kan mineralutvinning bli aktuelt i nær fremtid?


530x279 ManganskorpeA) Fjellskråning dekket av manganskorpe. B) Et 20 cm langt snitt gjennom skorpen. Foto: Rolf B. Pedersen

- Hvis vi tror på det grønne skiftet, trenger vi metaller.

Det sa førsteamanuensis Steinar Løve Ellefmo ved Institutt for geovitenskap og petroleum i en nylig episode av podkasten Kystpuls.

Tidligere i år meldte regjeringen at de bevilger hele 139 millioner kroner til leting etter mineraler i dyphavet i 2020. Denne høsten foreslo de å videreføre kartleggingsarbeidet med 30 millioner kroner for 2021.

Regjeringen har igangsatt en åpningsprosess for mineralvirksomhet på norsk sokkel, og det er Oljedirektoratet (OD) som har fått jobben med å utarbeide en ressursvurdering. OD har gjennomført flere tokt, men foreløpig er kunnskapen om størrelsen av og lønnsomheten til norske ressurser på kontinentalsokkelen på et svært tidlig stadium.

– Vi ønsker å komme frem til en mer miljøvennlig energiproduksjon med lavere karbonutslipp. Det innebærer flere vindmøller, mer vannkraft og solceller, som vi igjen trenger metaller for å produsere. Disse metallene, for eksempel kobber og kobolt, finner vi i mineraler som det i dag er stor etterspørsel etter, fortsatte Ellefmo.

LES OGSÅ: Manganskorper i dyphavet

Konferansen NCS Exploration Strategy 2020 går av stabelen 18. og 19. november. I år blir konferansen heldigital.

En annen ting som er nytt av året er at en hel sesjon blir viet til dyphavsmineraler. Ellefmo er én av foredragsholderne i denne sesjonen.

Andre bedrifter og institusjoner som skal presentere sine visjoner og sin forskning og viten under denne sesjonen er Universitetet i Bergen, Equinor, Loke Marine Minerals, ADEPTH Minerals og Oljedirektoratet.

PROGRAM OG PÅMELDING

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: