Fredag 14.8.2020 - Uke 33
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Dypt under gruvene på Kongsberg kan det finnes betydelige mengder gull. Kåre Kullerud holder foredrag under Vinterkonferansen torsdag.


530x251 KullerudFoto: Norsk bergverksmuseum

Sølvet på Kongsberg ble oppdaget på forsommeren 1623, og allerede i oktober samme år (!) var driften i gang. Driften fortsatte mer eller mindre kontinuerlig i 335 år fram til nedleggelsen av Sølvverket i 1958.

Totalt ble det utvunnet 1 350 tonn sølv fra gruvene på Kongsberg.

Mindre kjent er at det også ble funnet gull på Kongsberg, eller rettere sagt en legering av sølv og gull som kalles elektrum.

Allerede i 1630 ble det første funnet av elektrum gjort i gruven Braunschweig (virksomheten på Kongsberg var i begynnelsen dominert av tyskere). Etter hvert som årene gikk ble elektrum funnet i flere andre gruver.

De betydelige investeringene som hadde blitt gjort ga imidlertid et magert utbytte på noen få gullmynter.

Nye undersøkelser av håndstykker med elektrum fra samlingene til Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg, Naturhistorisk museum i Oslo og Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm vitner om at det fortsatt kan finnes gull i dypet av gruvene på Kongsberg.

Kåre Kullerud er konservator i geologi ved Norsk Bergverksmuseum. Torsdag 9. januar holder han foredraget Electrum from the Kongsberg silver district, Norway – evidence for a Proterozoic gold province? under det nordiske geologiske vintermøtet i Oslo.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0920


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: