Tirsdag 9.3.2021 - Uke 10

Samarbeidspartnere

Nettverket Norsk Forum for Marine Mineraler utreder muligheten for et nytt, norsk industrieventyr på havets bunn.


530x363 VideoSkjermdump fra video / NMM

Norsk sokkel kan være vertskap for store mengder mineraler og metaller. En ny, norsk samarbeidsarena skal jobbe for å utrede mulighetene og utfordringene knyttet til potensiell fremtidig utvinning av disse.

- Vi har dannet Norsk Forum for Marine Mineraler (NMM). Det er et forum som skal fremme produksjonen av mineraler fra havbunnen. De som er med i forumet er aktører fra industri, servicenæring, akademia og næringsklynger, sier generalsekretær Egil Tjåland.

Tjåland er også leder for Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.

Videoen over gir et innblikk i forumets formål og ambisjoner. Blant representantene under forumets møte var Kjetil Skauset, sjefsforsker i Equinor.

- Equinor produserer olje og gass og leverer elektrisitet, og dette [mineraler] er en ny ressurs som sannsynligvis finnes på norsk sokkel. Det gjør at det er interessant.

- Vi har ikke besluttet om dette er noe vi skal gå inn i forretningsmessig, men det er interessant å finne ut hva som er fordelene og ulempene her, hva er risikoen, og derfor er dette spennende å gå inn i, sa Skauset.

Norge forvalter havområder som i areal er sju ganger større enn Norges landareal.

Med hensyn på mineralressurser er det først og fremst den midtatlantiske ryggen som strekker seg 1 500 kilometer mellom Jan Mayen og Spitsbergen som er av særlig norsk interesse. Det har her blitt påvist flere metallforekomster, deriblant i feltene Lokeslottet og Soria Moria.

NTNU har tidligere estimert at den norske kontinentalsokkelen kan inneholde mineraler og metaller til verdier opp mot 1000 milliarder kroner.

530x681 NPD Fig 8 3Kartet viser områder med mulige forekomster av havbunnsmineraler på norsk sokkel. Illustrasjon: Oljedirektoratets Ressursrapport 2018

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Hypotese


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: