Fredag 10.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

UiT-studentene besøkte Allchar-gruven, der gruvedriften startet flere hundre år før Kristus. Området holder en av de største forekomstene i verden av metallet thallium.


530x427 Fig 1Dagens rute

Studentene som deltar i malmgeologikurset (GEO-3130) ved Institutt for geovitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, er for øyeblikket på felttur i Makedonia (offisielt kjent av mange internasjonale organisasjoner og stater som Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, forkortet FYROM).

I dag gikk turen til den sørlige delen av Makedonia, til Kozuf-fjellene, lokalisert rett ved grensen til Hellas. Målet for utflukten var å se på Carlin-lignende mineralisering. Denne typen mineralisering er godt blottet i Allchar-gruven.

530x353 Fig 2En åker med valmuer på vei sørover

Fig 3Utsikt over vardarsonen

Allchar Au-As-Sb-TI-avsetningen befinner seg i den vestlige delen av vardarsonen, en sutursone langs kontakten mellom den adriatiske og den eurasiske tektoniske platen.

Den er romlig og tidsmessig assosiert med postkollisjons høy kalium-kalk-alkalin til shoshonittisk vulkansk-plutonsk senter som var aktiv under pliocen, det vil si for omtrent 5 millioner år siden.

Fig 4En geolog i felt = en glad geolog

530x706 Fig 5Vi ankommer den nordligste delen av Allchar. Denne delen av avsetningen er spesielt rik på thallium

Gruvedriften startet en eller annen gang mellom 800 - 300 år før Kristus i oldtidens Hellas.

I det 19. århundret var Allchar en viktig kilde for arsen til Ottoman-imperiet og i det 20. århundret ble gruven åpnet igjen som en antimon-produserende gruve.

På 1980 og 1990-tallet ble området prospektert for thallium og gull. På grunn av høye verdier av arsen i antimon-konsentratet ble produksjonen avsluttet etter mindre enn 10 år.

Det er estimert at Allchar inneholder omtrent 500 tonn av thallium, noe som gjør den til en av de største thallium-anomaliene i verden.

Fig 6Argillitisk forandringssone assosiert med mineraliseringen av thallium

Fig 7Orpiment fra Allchargruven. I historisk tid ble orpiment (As2S3) brukt som en ingrediens i «rusma», den første kjente hårfjerningskremen som er kjent, men vi vil ikke anbefale denne metoden :-)

530x706 Fig 8Hydrotermale endret omkringliggende bergarter i deler av Allcharforekomsten

Fig 9Realgar og orpiment er de viktigste malmdannende mineralene i Allcharforekomsten

Fig 10Stibnitt finnes i sentrale deler av Allcharavsetningen

Fig 12Selv om området inneholder store mengder av giftige grunnstoffer, slik som arsen, antimonitt og thallium, er bade flora og fauna veldig varierende. Her finnes det Viola allchariensis, en plante som kun finnes i Allcharområdet

Fig 13Den beste måten å krysse elva på… med bil?

Fig 14Eller noen alternative ruter?

Fig 15Etter dagens utflukt ble vi invitert til et veldig nydelig måltid av professor Boev, rektoren til Goce Delcev Universitet. Vi har allerede nevnt at gjestfriheten i Makedonia er enestående, har vi ikke?

530x706 Fig 16Vi fikk en gave! Vi må også få takke Dr. Ivan Boev og professor Blazo Boev fra Goce Delcev Universitet for enda en fantastisk dag i Makedonia!

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: