Lørdag 11.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Norges Geotekniske Institutt vil gjøre gravimetriske målinger på Franzefoss sitt pukkverk i Groruddalen i Oslo. Målet er mer effektiv drift.


530x349 bondkallBondkall pukkverk i Groruddalen i Oslo. Foto: Franzefoss

Norges Geotekniske Institutt (NGI) er denne uken på Franzefoss sitt pukkverk Bondkall (Bånkall) øst i Oslo. Sammen med det tsjekkiske selskapet G Impuls Praha gjennomfører de gravimetriske målinger.

- Som geolog prøver man å finne strukturer, men her på Bondkall er de ulike bergartene kaotisk fordelt, noe som gjør det vanskelig å kartlegge steinbruddet, sier Oliver Queck, geolog i Franzefoss i en pressemelding fra mynewsdesk.com, gjengitt på nettstedet bygg.no.

Ved hjelp at et gravimeter kan forskerne identifisere hvor de ulike bergartene ligger.

Bondkall produserer asfalt, pukk og grus basert på uttak av bergarten syenitt.

Gravimetrisk undersøkelse


Måling av Jordens tyngdefelt og variasjonene av dette. Etter korreksjon (…) fåes verdier som avspeiler sammensetningen av undergrunnen.

 

Lette bergarter vil gi et tyngdeunderskudd, mens særlig tunge bergarter vil gi et tyngdeoverskudd i forhold til normalen. Tyngdefeltsmålinger benyttes ved malm- og petroleumsleting.


Kilde: Norsk geologisk ordbok

- Vi er spesielt interessert i å finne ut hvor hornfels, en høykvalitetsstein som egner seg til asfaltproduksjon, ligger, fortsetter Queck.

Om undersøkelsene viser at det finnes mer hornfels dypere i undergrunnen, kan driften styres i den retningen.

Ved å få en bedre oversikt over bergartene i undergrunnen, kan Franzefoss planlegge driften fremover bedre.

- Da kan vi for eksempel ta ut hornfels i asfaltsesongen og de andre bergartene resten av året.

Et gravimeter kan kartlegge grunnen ned til 40 – 50 meters dyp. Og Queck tror metoden også kan være til nytte andre steder i landet.

- Det er interessant å finne nye løsninger på problemstillinger. Dersom det viser seg at NGI, sammen med Franzefoss, har funnet en metode for å kartlegge en slik forekomst, kan det hjelpe både forskningsmiljøet og industrien, avslutter Oliver Queck.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: