Lørdag 11.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Samfunnet vårt trenger geologiske ressurser, og det krever at vi åpner nye gruver, mener NGU-geolog Ellen Sigmond. Nedbygging av matjord er hun derimot svært kritisk til.


a1b3a145 oEllen Sigmond ble fullt fortjent tildelt den prestisjetunge Brøggerprisen under Norsk Geologisk Forenings Vinterkonferanse i januar. Foto: Ronny Setså

NGU-veteran Ellen Sigmond ble i januar tildelt Brøggerprisen for sitt yrkeslange arbeid med kartlegging av landet vårt.

Her kan du lese mer om hennes minner fra felt da hun startet som feltgeolog ved Norges geologiske undersøkelse på 1960-tallet:

- Kartlegging er samfunnsnyttig

Sigmond hevder Norge langt ifra er ferdig kartlagt, og at over tusen årsverk gjenstår. Og det krever mer enn moderne teknologi, det krever geologer ute i felt, fremholdt hun.

Vi må godta gruver og steinbrudd…

Prisvinneren er ikke i tvil. Samfunnet vårt trenger tilgang på geologiske ressurser, og det krever at vi åpner nye gruver.

- Gruveprosjekter møter som regel mye miljømotstand. Men vi kan ikke klare oss uten mineraler, metaller og naturstein i vår hverdag med veier, hus, mobiltelefoner og annen elektronikk.

- Naturen skades for en kortere tid, men forutsatt at massene som dumpes ikke er giftige, er miljøpåvirkningen midlertidig. Etter noen tiår med arbeidsplasser og velstand, kan området ryddes og bli nesten like bra som før.   

…men ikke nedbygging av matjord

Ellen Sigmond blir taus et øyeblikk. En alvorlig mine legger seg over ansiktet hennes.
    
- Ødeleggelse av matjord er noe helt annet. Den kan aldri erstattes. Når vi ser hvor tynt jordsmonn som er skapt i landet vårt de siste 10 000 årene, så må vi forstå at den lille matjorda vi har er hellig, fremholder hun.

Sigmond mener det burde være et absolutt og ufravikelig forbud mot nedbygging av matjorda.

- Vi har plikt til å etterlate landet til kommende slekter i god stand og med samme mulighet til å brødfø seg selv som vi har.

Det er det som kalles bærekraftig utvikling.

530x380 Hesteryggen 2Ellen (til høyre), datter Solveig og hesteeier Svein Moen. Bildet er tatt høsten 2005 ved Haukeliseter etter en måneds feltarbeid på kryss og tvers av Hardangervidda. Foto: Privat

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: