Onsdag 12.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Bergindustriens nytte for samfunnet blir ikke synliggjort i tilstrekkelig grad. En ny giv er på gang.


530x351 EngebøfjelletGrønne mineraler er en del av fremtidens samfunn. Derfor må mineralindustrien få anledning til å lete i de norske fjellene. Bildet er fra Engebøfjellet i Naustdal kommune. Foto: Halfdan Carstens

- Mineraler spiller en viktig rolle i «Det grønne skiftet». Teknologiutvikling og overgangen til fornybare energikilder krever store mengder mineraler, og ikke minst er sjeldne jordarter viktig innen avansert teknologi, sier Mona Schanche i Nordic Mining.

Schanche er med i komiteen som setter sammen en sesjon om mineralindustrien på Vinterkonferansen i neste uke.

Til å innlede har komiteen fått Morten Smelror, adm. direktør ved Norges geologiske undersøkelse (NGU), til å holde et key note foredrag med den passende tittelen «Meet the green stone age».

Schanche er glad for at mineralindustrien har fått bred plass på konferansen.

- Det er bra at vi nå får fokus på bergindustriens produkter. Bransjen og de råstoffene vi produserer har vært alt for lite synlige, både i og utenfor geomiljøet, og konferansen har gitt oss en fin anledning til å rette opp inntrykket.

- Ikke minst ønsker vi å synliggjøre geologiens rolle i både å finne og utnytte forekomstene, sier ressursgeologen, som til daglig er utforskningsleder i Nordic Mining og følger rutilprosjektet i Engebøfjellet i Naustdal svært tett.

Schanche sier det er et stort kunnskapshull i samfunnet om hva bergindustriens produkter brukes til. Dette temaet er sterkt underkommunisert. I stedet har mineralindustriens negative sider fått tilsvarende stor oppmerksomhet.

Nettopp derfor liker hun godt at Stein Lier Hansen åpner konferansen med et plenumsforedrag med tittelen «The greenshift - opportunities to seize, the role of geoscience». Hun forventer at han vil trekke frem den norske bergindustriens viktige rolle i fremtiden.

- Det er flott at geofagmiljøet nå setter fokus på mineralindustrien. Vinterkonferansen er en flott arena for å spre kunnskap om hva metaller, mineraler og bergarter brukes til, og det potensialet vi har for disse ressursene i Norge, både på land og til havs.

- Ny forskning viser at det ikke bare er på land vi kan finne metaller, men også på havbunnen, og dette er et tema i januar, sier Mona Schanche.

Les mer om Vinterkonferansen 2017 her


Denne saken ble først publisert i GEO 07/16.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: