Søndag 19.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) – Norges arktiske universitet vil styrke kunnskapen om geologien i nord og gi studentene et bredere studietilbud gjennom en satsing på malmgeologi og mineralressurser.


530x346 Bergh og Strmic PalinkasProfessor Steffen Bergh og førsteamanuensis i malmgeologi og mineralressurser Sabina Strmic-Palinkas. Foto: Ronny Setså

- Med opprettelsen av en ny professorstilling innen malmgeologi og mineralressurser styrker vi vår kompetanse innen fagfeltet.

Steffen Bergh, professor ved Institutt for geologi (IG) ved UiT – Norges arktiske universitet (UiT), snakker varmt om instituttets nye mineralsatsing.

Det nyeste tilskuddet til berggrunnsgruppen er førsteamanuensis Sabina Strmic-Palinkas som er ansvarlig for å bygge opp det nye fagmiljøet i Malmgeologi.

- Nå kan vi tilby mineralrelaterte fag både på bachelor-, master- og PhD-nivå. Studentene som kommer til Tromsø kan nå i større grad enn tidligere ta en utdanning innen landbasert geologi, forteller Bergh.

MINN-data til nytte

I følge Bergh har forskningsmiljøet også dratt nytte av Norges geologiske undersøkelse (NGU) sitt MINN-program (Mineralressurser i Nord-Norge).

MINN var et regjeringsinitiert program for å kartlegge mulige mineralressurser i den nordlige delen av landet vårt. Programmet, som nå er avsluttet, har samlet inn en mengde geofysiske, geologiske og geokjemiske data som fritt kan brukes av forskningsmiljøene.

- Med MINN-dataene har vi nå fått en betydelig bedre kartlegging og forståelse av geologien i Nord-Norge.

Bergh forteller at materialet fra NGU gjør det mulig å sette i gang flere spennende forskningsprosjekter, og har økt interessen for å studere berggrunnen i nord blant nasjonale og internasjonale fagfolk.

Flere av instituttets PhD-studenter bruker i dag MINN-dataene i arbeidene sine.

Mineralbransjens "Statoil"

- Grunnforskning og anvendt forskning henger nøye sammen. Vår oppgave er ikke først og fremst å finne malmforekomster, men å forstå deres opptreden og prosessene bak dannelsen av dem. Derfor trenger vi et tett samarbeid med prospekteringsselskaper og industrien generelt, påpeker professoren.

For å knytte nærmere bånd mot industri og næringsbasert virksomhet i nord, ansatte instituttet i fjor høst Frode Nilsen som professor II, eller såkalt næringslivsprofessor.

Nilsen er administrerende direktør i anleggsbedriften Leonhard Nilsen & Sønner (LNS). Selskapet opererer nasjonalt og internasjonalt innen anlegg og gruvedrift og eier blant annet Rana Gruber AS.

- LNS er en stor industriaktør i nord og har mange aktiviteter knyttet til gruve- og malmvirksomhet og mineralressurser, og vi tror vi kan dra stor nytte av deres kompetanse, mener Bergh.

Institutt for geologi har foreslått flere prosjekter de ønsker å gjennomføre i samarbeid med LNS.

- For studentene våre vil fordelen være mer relevant undervisning og mulighet for å gjøre anvendte forskningsoppgaver i samarbeid med LNS. Som forskningsmiljø vil vi få tilgang til mye data, og få innsikt i næringslivets behov.

- Vår kompetansebygging håper vi vil gi positive ringvirkninger for næringslivet, og samarbeidet med LNS er et viktig initiativ i så måte, avslutter Steffen Bergh.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: