VITEN Bergarter av kritt alder dekket en gang store deler av Trøndelag, og beskyttet underliggende forvitret grunnfjell fra erosjon. Store elver eroderte i neogen gjennom de flatt-liggende sedimentene og ned i gneisunderlaget.
VITEN 100 år etter Nansens undersøkelser, gjenstår det fortsatt mye viktig forskning å gjøre på heving og erosjon i Barentshavet.
VITEN Havet dekker mer enn 70 prosent av jordas areal, men en svært liten del er kartlagt. Mange geologiske undersøkelser og andre organisasjoner gjør nå betydelige fremskritt for å kartlegge de store dypene.
VITEN Alle har hørt om kvikksand og kvikkleire, men visste du at også morener kan være kvikke?
VITEN Tillater forholdene i borehullet at vekten mot borekrona økes? Kan hastigheten økes? NTNU-forskere har gitt algoritmer frie tøyler til selv å avgjøre dette med gode resultater.
VITEN Norske og britiske forskere dokumenterer for første gang overgangen til istidens begynnelse for 2,6 millioner år siden i seismiske data fra Nordsjøen. Resultatene er publisert i Nature.
VITEN I et geologisk perspektiv lever vi i dag i en istid. Hva kan istider lære oss om klimaendringer gjennom Jordas lange historie?
VITEN De siste tiårene har det blitt oppdaget stadig flere blokkfall og kollapser i norske vannkraftverktunneler. Årsaken er «uforsiktig» kraftproduksjon, viser ny NTNU-forskning.
VITEN Et katastrofalt dambrudd i Brasil for to år siden kunne ha blitt forutsett hele 40 dager i forveien om satellittmålinger hadde blitt tatt i bruk.
VITEN Droner er et viktig verktøy når forskerne ved UNIS skal kartlegge isbreer. Målet er å bedre forstå hvordan klimaendringer påvirker breene.
VITEN MAREANO har kartlagt havbunnen mellom Spitsbergen og Bjørnøya. Kombinasjonen av havstrømmer og bølger danner unike landskap.
VITEN Superkritisk vatn kan ha ei funksjon i framtidige renseprosessar, og sjølv om naturen «leikar» seg med dette stoffet heila tida, er han vanskeleg å temja.
VITEN Platetektonikken på Jorda kan ha blitt satt i gang av en periode med mange store asteroidenedslag for om lag 3,2 milliarder år siden.
VITEN Reykjaneshalvøya buldrer og rister. Vulkansk aktivitet i undergrunnen har så langt resultert i mer enn 35 000 jordskjelv på Island.
Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å
Annonsere: Informasjon og priser
Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss