Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Med støtte fra Det europeiske forskningsrådet skal norske og danske forskere undersøke hva vår tids issmelting betyr for det regionale og globale klimaet.


530x353 KerimNisanciogluUiB2Kerim Nisancioglu er førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen. Nisancioglu har vært med på å utvikle prosjektet, som foruten ham skal ledes av Eystein Jansen, Bo Vinter og Jens Christensen. Foto: Frode Ims / UiB

Mandag 15. september ble EU-prosjektet Arctic Sea Ice and Greenland Ice Sheet Sensitivity (ice2ice) åpnet i København.

Det tverrfaglige forskningsprosjektet er et samarbeid mellom klimaforskerne ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen, Danmarks Meteorologiske Institut og Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

- Formålet med ice2ice er å forstå hvilken effekt endringer i arktisk sjøis kan ha på klimaet og massebalansen til isdekket på Grønland, forteller Kerim Nisancioglu, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen.

Ifølge Nisancioglu førte raske endringer i den arktiske sjøisen til at temperaturen på Grønland steg med 10 – 15 °C på under ti år under siste istid. Fra 1979 til 2012 har overflatearealet på den arktiske havisen blitt redusert med omkring 50 prosent.

- Vi vil undersøke mekanismene bak de hurtige endringene under forrige istid og i nyere tid og hvorvidt fremtidige endringer kan bli like raske og omfattende, forklarer Nisancioglu.

Mens det norske forskningsmiljøet har mest erfaring fra sjøis og havstrømmer i de arktiske hav, har de danske forskningsmiljøene forsket mest på isen på Grønland og det regionale klimaet.

Forskerne i Bergen vi lede forskningen på rekonstruksjon av endringer i havklima og sjøis i Arktis under siste istid, samt undersøke dynamikken bak de hurtige endringene ved hjelp av teori og klimamodeller.

Kollegene ved Københavns Universitet vil ta en ny iskjerne fra Renland på kysten av Øst-Grønland, et område som er spesielt sensitivt for endringer i havklima og sjøis. Ved Dansk Meteorologisk Institut vil forskerne nedskalere og beregne endringer i massebalansen over grønlandsisen med høyoppløselige regionale klimamodeller.

Prestisjefylt prosjekt

Det er første gangen danske og norske forskere har nådd opp i det som er den mest prestisjefylte finansieringsordningen for forskning i Europa, ERC Synergy Grants.

- Dette er det største prosjektet som UiB og Københavns Universitet har blitt tildelt midler fra Det europeiske forskningsrådet. Suksessraten for slike søknader til ERC Synergy-programmet er på under 3 prosent, forklarer Nisancioglu.

Mer enn 40 forskere i Norge og Danmark vil bli involvert i prosjektet. Dette inkluderer tolv nye stipendiater og tolv nye postdoktorer som skal rekrutteres over de neste 1 – 2 årene.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: