Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Norges forskningsråd har tildelt Universitetet i Bergen og dets partnere nær 16 millioner kroner til et nytt sedimentlaboratorium.


530x348 bakkeJostein Bakke er professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og prosjektleder for den nye sedimentlaben EARTHLAB. Foto: Ronny Setså

- Universitetet i Bergen (UiB) får nå et laboratorium i verdensklasse. Dette er en liten revolusjon for oss, fremholder Jostein Bakke, professor ved Institutt for geovitenskap ved UiB og prosjektleder for EARTHLAB.

29. oktober presenterte Norges forskningsråd gavepakken på 505 millioner kroner øremerket ny forskningsinfrastruktur i 2014. En av de 16 søknadene som fikk finansiering i denne runden var Earth Surface Sediment Laboratory (EARTHLAB) ved Universitetet i UiB.

Den nye sedimentlaben vil ifølge Bakke få en rekke state of the art måleinstrumenter.

- Vi får blant annet en CT-skanner. Med den kan vi skanne sedimentkjerner og se hvordan lagene inni er bygget opp i tre dimensjoner, forteller Bakke.

Andre instrumenter som EARTHLAB vil få inkluderer spektralscanner, FlowCam, morfometer og en LIDAR-scanner.

- Disse instrumentene vil blant annet være i stand til å kjenne igjen mineralkorn og mikrofossiler automatisk, samt å kvantifisere dem. Dette er noe som tidligere måtte gjøres manuelt, påpeker Bakke.

Et annet instrument – mastersizer – måler kornfordelingen i en sedimentær prøve med laser. Det gir forskerne oversikt over hvilken form kornene har og indikerer sedimentenes transporthistorie.

- Tilskuddet fra Forskningsrådet gir oss et laboratorium for å løse fremtidens utfordringer innen klimaforskning, men også fag som strukturgeologi, arkeologi, biologi og geografi vil få nytte av det, mener Bakke.

EARTHLAB vil legges til Institutt for geovitenskap ved UiB og benyttes av dem, samt partnerinstitusjonene HiSF, UNIS, UiO, Uni Research, NGU, NVE og NTNU og en rekke utenlandske universiteter og forskningsinstitusjoner. Også private selskaper vil få muligheten til å bruke EARTHLAB.

Jostein Bakke håper at EARTHLAB skal være klar til bruk i slutten av 2014.

Mer om tildelingene fra Norges forskningsråd finner du her

530x347 kornDe nye instrumentene til EARTHLAB kan blant annet automatisk gjenkjenne kornformer og –størrelser. Illustrasjon: EARTHLAB / Zing (1954)

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: