Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Radioaktivitet og et utbredt sprekkesystem gjør Løvstakken i Bergen til et egnet mål for studier av utnyttelse av geotermisk energi.


530x354 lovstakkenBERGEN: Løvstakken-massivet (fjellene midt i bildet) har et relativt høyt innhold av radioaktive grunnstoffer og et utbredt sprekkesystem. Det kan potensielt gi bergenserne en ren og fornybar energikilde i form av geotermisk energi. Foto: Wikimedia Commons

- Vi har utført målinger som viser at bergartene i Løvstakken-massivet har en spesiell evne til å generere varme. Vi har også studert sprekker i bergflater, tunneler og veiskjæringer og funnet ut at disse har potensial for å lede vann som er varmet opp i dypet. Ved å bruke naturlige sprekkesystemer kan vi pumpe kaldt vann ned og få gratis oppvarmet vann tilbake, sier førsteamanuensis Atle Rotevatn ved Universitetet i Bergen i en reportasje hos uib.no.

Løvstakken er et av syv fjell som omkranser Bergen og består av granitt og granittisk gneis. Forhøyet innhold av radioaktive grunnstoffer gjør at temperaturen i fjellet er høyere enn det en normalt observerer i jordskorpen.

Sammen med seniorforsker ved Uni Research Eivind Bastesen, vil Rotevatn nå finne ut hvordan sprekkene i fjellet leder varme. De ønsker seg en tre kilometer dyp borebrønn.

- Drømmen er å få næringslivet med på et spleiselag som kan bidra til å skape en ny, miljøvennlig energikilde for byen, sier Bastesen.

Forskerne ønsker dessuten å undersøke tilsvarende bergarter andre steder på Vestlandet. Pilotprosjektet er finansiert av energiselskapet BKK og Universitetet i Bergen.

Les hele saken hos uib.no

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: