Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Per Helge Høgaas, senior forretningsutvikler i SINTEF Materialer og Kjemi, holdt foredrag under sjødeponiseminaret 25. april. Tittelen på foredraget hans var "Mineralske overskuddsmasser og deponering: Våre felles ambisjoner".

hgaas small

Utnyttelse av overskuddsmasser

Forskning og utvikling må legge grunnlaget for økt, forbedret og ny anvendelse av restmaterialene fra berg- og prosessindustrien og bidra til å redusere forbruk av primære mineralske råstoff og minimere avgang langs verdikjedene.

Forskning må rettes mot all norsk industri som genererer mineralske avfallsmaterialer, dvs. norsk bergindustri (metaller, industrimineraler, naturstein og pukk), store deler av norsk prosessindustri samt avfallsforbrenningsanlegg.

Målsettingen må være å kartlegge og påvise anvendelsespotensialet for alle de restmaterialer som norsk bergindustri og prosessindustri totalt sett genererer ved utvinning, foredling, prosessering og deponering.

Bærekraftig deponering av overskuddsmasser

Forskning og utvikling må videre generere kunnskap om løsninger for bærekraftig deponering av overskuddsmasser på land og til sjø.

Forskningen bør se på helhetlige konsekvenser av deponering på land og til sjø, vurdere geologiske prosesser, studere økosystem, se på overvåkningselementer, utvikle moderne modelleringsverktøy og avklare miljøeffekter tilknyttet kjemikaliebruk samt utvikle nye, miljøvennlige flotasjons- og flokkuleringskjemikalier.

Det må være målsetning å beskrive eksisterende- og utarbeide nye, framtidsrettede metoder for deponering av overskuddsmasser, og få utviklet akseptkriterier basert på valgte løsninger.

 

Foredrag i power point

Les også: Forskernes syn på sjødeponi

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: