Fredag 23.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Jörn Thiede, professor ved fakultetet for geografi og geoøkologi, det statlige universitetet i St. Petersburg, holdt foredrag under Alfred Wegener-seminaret 8. februar. Tittelen hans var "Alfred L. Wegener i sin tid".

Sammendrag

Jörn Thiede legger i dette fordraget vekt på tre store vitenskapelig emner Wegener forsket på: 1) Hypotesen om kontinentaldriften (publisert i fire utgaver fra 1915 til 1929), 2) Boken „Die Klimate der geologischen Vorzeit“, som han skrev sammen med Köppen og publiserte i 1924. Her forklarte de blant annet klimaendringenes frekvens og hastighet sammenliknet med Milankovitsj-syklusene og 3) De glasiologiske og meteorologiske resultater som ble gjort under ekspedisjonene til Grønland i 1929 og 1930.JT

Alfred Lothar Wegener (1880-1930) levde samtidig som Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, i en tid der polarforskningen blomstret opp og begge polene ble erobret. Nansen fikk bygget det første forskningsfartøyet for vitenskapelig arbeid i islagte havområder. Til tross for denne konkurransen ble også Wegener en verdensberømt polarforsker.

Alfred Wegener ble født i en borgerlig familie i Berlin. Etter fullendt skolegang studerte han meteorologi, og avla sin doktorgradseksaminasjon i 1904. Han ble ansatt som assistent på et meteorologisk observatorium i Lindenberg utenfor Berlin. Her lærte han å benytte drager for å føre meteorologiske instrumenter opp i stor høyde. Han gjennomførte også bemannede ballongoppstigninger og holdt en slags verdensrekord både i høyde og lengde av ballongferdene.

Wegener deltok i to danske ekspedisjoner til Grønland. Den første fant sted i årene 1906 – 1908 under Mylius-Erichsens skjebnesvangre utforskning av nordøst-Grønland, og den andre ekspedisjonen i 1912 – 1913 under Kochs krysning av grønlandsisen.

Wegener var dosent og professor ved Universitetet i Marburg i 1907 – 1919, avbrutt av krigstjeneste under første verdenskrig. Han ble såret ved fronten i Belgia relativt tidlig og kunne dermed vende tilbake til universitetet som rekonvalesent. Han brukte denne tiden på å skrive sin første bok om kontinentaldriften (publisert i 1915). Teorien ble i midlertid presentert tidligere under et foredrag på årsmøtet til “Geologische Vereinigung“ på det naturhistoriske Senckenberg-museet i Frankfurt 6. Januar 1912.

I 1918, mot slutten av krigen, tjente Wegener som offiser i staben av en tysk armé i de baltiske landene. En rekke lærere fra et naturvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Dorpat ble rekruttert til nettopp denne staben.

Etter krigen ble Wegener ansatt ved „Deutsche Seewarte“ der han inngikk et nært samarbeid med sin svigerfar, Wladimir Köppen. Begge var i stand til å tenke tverrfaglig, og resultatet av samarbeidet ble en revolusjonær bok om klimaendringer gjennom den geologiske historien (publisert i 1924).

I 1924 fikk Wegener tilbud på et professoriat ved Universitetet i Graz. Her arbeidet han til sin død i 1930.

Foredrag i power point

530x377 eismitteAlfred Wegeners ekspedisjoner ble fulgt av et filmteam fra Tyskland. Her fra forskningsstasjonen Eismitte på Grønland.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: