Fredag 23.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Utslippene flater ut

tirsdag, 05 mai 2015

Svein Eggen

Dette er den beste klimanyheten på lenge, skriver Svein Eggen.

530x397 fig1Forventede utslipp av CO2 og tiltak som kan redusere utslippene. Illustrasjon: IEA

Nye tall fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at for første gang i historien er den direkte korrelasjonen mellom økonomisk vekst og klimagassutslipp brutt.

Radikal innovasjon og politikk har i felleskap ført til at fornybar energi for alvor er blitt et konkurransedyktig alternativ til fossil energi i mange deler av verden.

Dette kombinert med at gass i noen land har erstattet en del av kullforbruket har etter alt å dømme ført til at utslipp av CO2 fra energiområdet har flatet ut. Dette viser at målet om å stabilisere CO2-konsentrasjonen i atmosfæren kan være oppnåelig og at FNs klimapanels tograders-scenario ikke er en drøm.

IEA publiserte her om dagen også sin rapport Energy Technology Perspectives 2015. Her gjør IEA opp status vedrørende energi-teknologiutvikling og gir prognoser for utviklingen fremover.

De viser at utfordringen verden står overfor er stor: Tograders-scenariet innebærer at utslippene må reduseres fra dagens 32 gigatonn (Gt, milliarder tonn) ned til ca. 15 Gt i 2050. Som i tidligere analyser presenterer IEA tiltakene som en kile av ulike tiltak (se figuren over).

De to største enkelttiltakene er energisparing og fornybar energi som til sammen står for nær 70 prosent av utslippsreduksjonene. CO2-håndtering (CCS) og kjernekraft står for noe over 20 prosent.

Bidraget fra CCS utgjør i deres prognose kumulativt mellom 50 og 100 Gt CO2 frem til 2050.

«CCS-industrien» som Halfdan Carstens omtaler på lederplass i geo365.no, er åpenbart en del av denne løsningen.

Når vi tar inn over oss at det er petroleum- og kullbransjen som er de sentrale aktørene i denne «CCS-industrien», så handler dette i stor grad om å kunne tilby verdens økende befolkning fossil energi til konkurransedyktige priser og med sterkt reduserte CO2-utslipp.

«Fossil-industrien» som man kanskje heller bør kalle dette, lever ikke av CCS slik Carstens antyder, men CCS kan bli et viktig virkemiddel for denne industrien til å møte fremtidens konkurranse i energimarkedet.

I dag utgjør sol og vind en svært liten del av dette markedet, men øker raskt og økningen drives frem av sterke krefter: økonomi, selvforsyning, bekjempelse av luftforurensing og ikke minst et godt image.

Fossilbransjen sliter derimot med et dårlig image og blir nå også utfordret på pris. Dette er bra for klimaet, for land som er avhengig av import av olje, gass og kull, men kanskje ikke så bra for land tjener pengene sine på eksport av nettopp disse produktene.

Mange hevder at IEA løper «fossilbransjens» ærend ved å undervurdere veksten i fornybar energi og ved å holde fast ved at fossil energi vil beholde sin dominerende posisjon.

Fremtiden vil vise – én ting er sikkert: fornybar energi har gått fra å være urealistisk kostbart til å bli en reel konkurrent til fossil energi. Det gjør valget lett for mange land.

Innovasjon er som IEA sier, nøkkelen til å levere et klimavennlig energisystem. Innovasjon innen CCS kan bidra til at olje, gass og kull også får en viktig rolle i fremtidens energisystem.

Innovasjon handler ikke bare om å forske, men enda viktigere om å ta i bruk. Internasjonalt er det petroleumsindustrien og energiselskaper som driver denne innovasjonen. 

Om forfatteren

Svein Eggen

Svein Eggen

Svein Eggen er seniorrådgiver i Gassnova SF.

E-post: se@gassnova.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: