Fredag 30.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Turbulent i Sør-Afrika

tirsdag, 03 november 2015

Mariann Forsberg

Geologistudent Mariann Forsberg blogger fra Sør-Afrika der det i disse dager er enorme studentdemonstrasjoner og opptøyer.

530x353 fig3Demonstrasjoner i min lille studieby. De gikk veldig rolig for seg i forhold til mange andre deler av landet.

Hva har vært min største utfordring så langt?

Var det stille gråting på lesesalen da alt føltes fortapt? Eller var det å skrive første universitetsoppgave?

Når jeg tenker meg om var det kanskje å stryke i kalkulus. For andre gang!

Der har vi en utfording jeg enda ikke har løst, men fortsatt jobber med; bestå kalkulus.

Nå til vårsemesteret skal jeg ta kalkulus, atter en gang, og denne gangen skal jeg klare det. Det gjelder jo bare å jobbe hardt og ha trua?

Det er ikke bare bare å studere realfag når man ikke har et mattehode. Nå er ikke geologi det studiet med aller mest obligatorisk matte, men det er noe også vi må igjennom.

Når det er sagt, så føles mine utfordringer ganske små når jeg sammenligner dem med utfordringene til Sør-Afrikanske studenter, som jeg gjerne vil fortelle litt om.

Nyheter fra dette hjørnet av Afrika reiser ikke alltid helt nord, men det har vært enorme studentdemonstrasjoner og opptøyer i landet denne uken og forrige.

Mens presidenten bruker skattepenger på palasser og et enormt basseng han ikke engang kan svømme i, så hever myndighetene prisen på universitetsutdanning med 11,5 %.

Dette resulterte i de tidligere nevnte demonstrasjoner ved samtlige universiteter i Sør-Afrika.

Studenter var samlet natt og dag ved sine respektive campuser med varierende resultater.

Universitetet i Cape Town er stengt på ubestemt tid, i Johannesburg demonstrerer de fortsatt, og i Stellenbosch er alle eksamener utsatt.

530x474 fig1

Så mens jeg sitter og tenker på hvor kjipt det er å måtte ta matte enda en gang, blir Sør-Afrikanske studenter utestengt fra utdanningen sin fordi de ikke lenger har råd.

Det er sykt å tenke på hvor utrolig heldige og ganske bortskjemte vi nordmenn er.

Ikke bare har vi ’gratis’ skolegang fra start til slutt, men vi har også relativt ukorrupte myndigheter som ikke bruker skattepenger på tull. Og når jeg sier tull så mener jeg personlige palasser og svømmebasseng.

Alt i alt vil jeg si at jeg relativt sett har hatt en ganske uturbulent studietid.

Ja, det har noen ganger vært tungt, og noen ganger når jeg rett og slett ikke opp, men da er det i det minste bare meg selv jeg trenger å krangle med, og ikke hele landet.

530x310 fig2

Om forfatteren

Mariann Forsberg

Mariann Forsberg

Mariann Forsberg er bachelorstudent ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø. I ett år skal hun blogge om sine opplevelser rundt det å være geologistudent.

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: