Fredag 10.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

The missing link: Geoforskning på blogg

tirsdag, 18 oktober 2011

Henrik Svensen

The missing link:      Geoforskning på blogg

"...jeg googlet ”forskerblogg geologi” for å ta pulsen på den nye trenden. Deprimerende nok handlet de fem første treffene om mine egne blogger, skriver Henrik Svensen i sitt blogginnlegg.

Foto: Stephane Polteau

Blogging om geologi er et felt med potensial. Her har forskerne selv en mulighet til å drive formidling til andre målgrupper enn de vi vanligvis når. Det mest forlokkende er kanskje at vi kan skrive på en annen måte enn i fagartikler eller kronikker, på en mer personlig eller impulsiv måte, hvis det er det vi ønsker.


Det er nå flere år siden blogging ble utbredt blant forskere, og selv har jeg holdt på siden september 2009 via nettsidene til forskning.no. Bloggsidene på forskning.no er mye besøkt og kommentert, og fungerer som en portal for forskerbloggere her i landet.


Dermed trodde jeg at ringvirkningene hadde nådd geologimiljøene, og at det hadde skjedd en del innen blogging om geologi. Så jeg googlet ”forskerblogg geologi” for å ta pulsen på den nye trenden. Deprimerende nok handlet de fem første treffene om mine egne blogger.

 
Bloggerne på forskning.no kommer både fra universiteter og institutter, mens det private næringsliv stort sett er fraværende. Jeg tipper at dette også vil være situasjonen innen geologiblogging de neste årene, da flertallet (?) av geologer jobber innenfor petroleumsindustrien.


Er det en motsetning mellom det å jobbe i næringslivet og det å formidle fag til omverdenen? Selvfølgelig ikke, og mye gjøres jo allerede (GEO er et godt eksempel), men blogging har uansett ikke fått fotfeste blant oljegeologene (og det er en stor forskjell på det å svare på spørsmål fra journalister og det å skrive og formidle egne tekster).


I en tid da både næringslivstopper og andre ledere skriver sine blogger (UiO-rektor Ole Petter Ottersen og Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén er gode eksempler) er det kanskje håp om endringer. For det er ikke lenger slik at blogging er en aktivitet forbeholdt studenter. Utfordringen ligger nok i forholdet mellom det personlige og det offentlige, mellom bedriftenes strømlinjeformede kommunikasjon med omverdenen, og den enkelte ansattes interesser. Her er det store forskjeller mellom universiteter og næringslivet.


Innen geofaget har det skjedd store ting det siste året, med nye nettsteder der forskerblogger legges ut fortløpende (http://all-geo.org/), og ikke minst den nye siden til American Geophysical Union (AGU). På http://blogs.agu.org/ (AGUs Blogosphere) finner man hyppig oppdaterte blogger fra utvalgte forskere og studenter i USA. Der kan man lese om alt fra trivia knyttet til opplevelser på feltarbeid (fine mineraler, spennende bergarter), til nye forskningsresultater på aktuelle felt, det være seg store skred eller orkaner.

Som jeg innledet med: potensialet er stort. Med geoforskning.no kan den bloggende delen av geo-Norge samles. Håper jeg. Målgruppen bør ikke begrense seg til kollegaer og studenter, men inkludere politikere, journalister, amatørgeologer, og ja – folk flest. Geofag er på mange måter et underkommunisert felt her til lands. La oss gjøre noe med dette.   

 

 

Om forfatteren

Henrik Svensen

Henrik Svensen

Henrik Svensen er seniorforsker ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED).

E-post: henrik.svensen@mn.uio.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: