Mandag 26.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Synderne er utpekt

onsdag, 18 desember 2013

Svein Eggen

En ny analyse viser hvilke selskaper og nasjoner som er ansvarlige for de kumulative utslippene av CO2 siden 1751. Svein Eggen blogger.

530x437 synderneIllustrasjon: theguardian.com

I en nylig publisert artikkel i Climate change (22.11.13) publiseres en oversikt over hvilke selskaper som er ansvarlig for de kumulative CO2-utslipp siden 1751 (!).  

I analysen fokuseres det på hvem som har utvunnet /produsert oljen/gassen/kullet som senere er forbrent.

Ansvaret plasseres i denne analysen følgelig hos den som har hatt hovedverdiskapingen ved å produsere ressursen, snarere enn hos den/de som har hatt verdiskaping gjennom bruk av ressursene. I det vanlige bildet vi er vant til er å se, fokuseres det på hvilke land som er ansvarlig for de største utslippene.

I FNs klimakonvensjon fra 1992 pekes det på at de rike industrilandene har et ansvar i forhold til å ta ledelse i og betale for mye av det arbeid som må gjøres for å håndtere klimautfordringen. Rapporten over peker på at mange av de største oljeprodusentene er utviklingsland. Land som Saudi Arabia, Iran, Kina, Venezuela, Mexico, Kuwait, Algerie er blant de 20 største produsentland.

Analysen følger en trend der det settes økende søkelys på selskapene og landene bak CO2 -utslippene mer enn på forbrukerne av fossile brensler – og som Al Gore sier i en kommentar til analysen; « De som er historisk ansvarlige for å forurense atmosfæren har også et klart ansvar for å bidra til løse problemet».

I det perspektivet er det interessant å konstatere at det er en nær korrelasjon mellom de største utslipperne og selskaper som har støttet aktivt klimafornektelse. Fornektelse er ofte første reaksjon på en trussel.

Dataene er grafisk fremstilt i en interaktiv figur som du kan finne her

Analysen gjør rede for 914 milliarder tonn (Gt) CO2 – som, ifølge analysen, er 63 prosent av de totale utslippene siden 1751. Halvparten av disse utslippene har funnet sted etter 1986.

Kaka er delt omtrent likt mellom investoreide selskaper, statseide selskaper og nasjoner.

Noen ytterligere funn i denne analysen:

  • 90 selskaper står ansvarlig for 2/3 av all CO2 som er sluppet ut fra fossile brensler   
  • Olje- og kullselskaper står for brorparten av utslippene
  • Øverst på lista over syndere finner vi Chevron-Texaco, Exxon og BP. Vårt hjemlige Statoil har også en plass på lista med sine 0,3 prosent av verdens totale utslipp

Norge er ikke øverst på denne lista, men det kan vel ikke herske tvil om at det norske samfunn har tjent mye på oljevirksomheten.

Oljedirektoratet skrev for noen år siden at oljen har skapt verdier for over 7 000 milliarder kroner gjennom 40 år. Dette er basert på produksjon av nær 4 000 millioner tonn oljeekvivalenter, som er ekvivalent til et utslipp av 10 Gt CO2.

Det vi har «i bakken» (i følge OD) tilsvarer utslipp av ytterligere 15 Gt. At Norge på denne måten bidrar til de globale utslipp mer enn gjennom våre egne CO2-utslipp er åpenbart.

Om forfatteren

Svein Eggen

Svein Eggen

Svein Eggen er seniorrådgiver i Gassnova SF.

E-post: se@gassnova.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: