Mandag 26.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Sterk utvikling for CSEM

tirsdag, 14 mai 2013

Ronny Setså

CSEM har blitt en moden og akseptert teknologi som stadig ser flere bruksområder. Ronny Setså blogger om årets CSEM-konferanse i Oslo.

530x353 konferanseCa. 130 personer møtte opp under årets CSEM-konferanse i Oslo for å høre om CSEM-teknologiens utvikling. Foto: Ronny Setså

The 2nd International CSEM Conference – Radisson BLU Scandinavia Hotel i Oslo.

Fire år har gått siden Norsk Geologisk Forening avholdt den første CSEM-konferansen. Den gangen var teknologien mer umoden, og det fantes få aktører som leverte og/eller benyttet teknologien for å påvise hydrokarboner.

Men CSEM-teknologien har modnet betydelig siden den gang, noe som også ble reflektert i antall deltakere (ca. 130). Nye aktører som leverer teknologien har kommet til, hvorav flere presenterer seg på konferansen. Ikke minst har brukerne av teknologien, oljeselskapene, for alvor tatt CSEM inn i varmen.

Kort fortalt, CSEM (Controlled-source electromagnetic) er en metode for å kartlegge resistivitet i undergrunnen. Resultatet er et bilde av undergrunnen som kan tolkes med hensyn på innholdet av fluider i reservoarbergarten.

Flere norske og internasjonale selskaper presenterte sine erfaringer og sine suksesshistorier med bruken av CSEM de seneste årene.

Teknologien er i ferd med å bli et viktig supplement til seismikk som bidrar til lavere risiko for å bore tørre brønner. Men teknologien får stadig flere ben å stå på. I fremtiden vil den trolig ikke bare bli benyttet som et «de-risking»-verktøy, men også for å avgrense/bestemme størrelsen på funn.

Flere av foredragsholderne på konferansen understreket også at CSEM kan bli viktig for geologisk kartlegging og spille en stor rolle for bedre tolkning av seismisk profiler. Mye har skjedd på fire år – og mye vil skje over de neste årene.

Om forfatteren

Ronny Setså

Ronny Setså

Ronny Setså er geolog og redaktør for geoforskning.no.

E-post: ronny@geo.as

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: