Sommerferie i Sør-Afrika

fredag, 18 desember 2015

Mariann Forsberg

Studentblogger Mariann Forsberg har sommerferie (!), og den skal benyttes til å utforske geologien i Sør-Afrika.

530x334 fig1Hole in the wall, sør-østkysten av Sør-Afrika. Hvordan kan dette ha skjedd? Det skal jeg dra og finne ut av.

Etter mye om og men med eksamensdatoer som følge av demonstrasjoner er jeg endelig ferdig med alle eksamener, og har derfor nå sommerferie! Ja, du leste riktig, sommerferie.

I den anledning har jeg gått til anskaffelse av litt ferielitteratur – 50 must-see geological sites in South Africa, som er inspirasjon til både dette innlegget og min kommende ferietur.

530x353 fig2Bra ferielesing!

For en tid tilbake fløy jeg hjem til Norge. Turen tar litt i overkant av 24 timer, og jeg hadde da god tid til å bla gjennom den fine nye boken min.

Det første kapittelet er en liten oppsummering av noen geologiske basiskunnskaper. Selv om jeg er på det tredje året mitt med geologi syns jeg det var veldig fint å lese dette, og det brakte tilbake en del minner om det som var kult med geologi til å begynne med.

Det hender jeg blir møtt med uforstående blikk når jeg sier at jeg studerer geologi. ”Såå… du ser på stein?” pleier folk å si. For å gjøre det enkelt svarer jeg som regel ja, men geologi er jo egentlig et veldig dynamisk fag. Man må bare se det litt på avstand!

Ta det geologiske kretsløpet for eksempel, eller ”rock cycle”, som vi sier på engelsk.

Her kan magma stige opp fra mantelen og størkne til en magmatisk bergart, som blir erodert og forvitret på overflaten så bare bittesmå biter (sedimenter) er igjen, så kan disse samle seg opp i enorme mengder og presses sammen til en sedimentær bergart.

Men det slutter ikke der, for jordskorpen som vi lever livene våre på består jo av mange plater som er i konstant bevegelse.

Den sedimentære bergarten vi fikk av den magmatiske bergarten ligger kanskje på kanten av en slik plate, og da kan bevegelser mellom platene føre til at bergarten vår blir utsatt for så mye trykk og varme at den blir omdannet til enda en annen type bergart, nemlig en metamorf bergart!

Det er mye som fortsatt kan skje med bergarten vår, men jeg tror dere skjønner tegninga.

Geologi er levende, det er bare det at alt foregår på en helt annen tidsskala enn det vi pleier å tenke på.

Hundre, tusen eller kanskje en million år høres jo veeeldig lenge ut for oss mennesker, men her snakker vi altså om prosesser som kan ta hundrevis av millioner, ja til og med milliarder av år!

Og beviset for alle disse prosessene er jo rett utenfor vinduene våre. Rett utenfor vinduet mitt for eksempel er Stellenbosch mountain, som består av sedimentære bergarter som ble presset opp på grunn av platebevegelser for 300 millioner år siden!

Nå skal jeg tilbake til Sør-Afrika, og da skal jeg ta meg en skikkelig rundtur for å se mer av den herlige geologien landet har å by på.

Som sagt er det sommer på den sørlige halvkule nå, så heldigvis ligger mange av stedene jeg skal til i nærheten av stranda.

530x392 fig3Stellenbosch mountain sett fra lesesalen!

Om forfatteren

Mariann Forsberg

Mariann Forsberg

Mariann Forsberg er bachelorstudent ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø. I ett år skal hun blogge om sine opplevelser rundt det å være geologistudent.

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.