Fredag 23.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Seks geologiske severdigheter

mandag, 25 januar 2016

Mariann Forsberg

Studentblogger Mariann Forsberg benyttet juleferien til å oppsøke storslåtte geologiske severdigheter i Sør-Afrika.

530x397 fig2Dykking i korallrev

Kjære alle fremtidige realfagsstudenter, nåværende realfagsstudenter, lærere professorer, venner, familie, og tilfeldige lesere; Godt nytt år!

Jeg håper dere alle har hatt en fin start på året, og ønsker dere velkommen til mitt ferskeste blogginnlegg.

Jeg vil benytte anledningen til å skryte av geologi, og fortelle hvordan jeg gjorde min ganske alminnelige ferie om til en geologisk spennende og lærerik en.

Nok en gang så føler jeg meg så stolt av faget mitt og hvor allsidig og kult det er, at det er vanskelig å ikke skryte litt.

I ferien har jeg gått på fjelltur, vært på stranda, kjørt timesvis i bil, dykket i korallrev og vært på grottevandring.

530x397 fig1Seks geologiske destinasjoner krysset av listen

Og absolutt alt har jeg lært noe av eller hatt evnen til å se med nye øyne takket være alle timene jeg har sittet på lesesal eller i forelesning.

For de fleste er kanskje en strand bare en strand, der man leker, bader eller soler seg. Men for meg var stranda levende bevis på det sedimentologiprofessor fortalte om bølgerifler eller om hvordan lagunen jeg satt i ble dannet.

Stranda førte rett ut til korallrev, og da var det bare å trekke frem kunnskapen fra paleontologitimene. ”Hva var det latinske navnet på det der igjen?”. ”Ja der kan jeg se den tanna som ble brukt som låsemekanisme ja. Hva het disse greiene igjen?”

530x397 fig3Drakensbergfjellene på grensen mellom Sør-Afrika og Lesotho

På fjelltur vandret tankene fort vekk fra ”wow så fin utsikt” til ”jeg lurer på hvilke bergarter jeg tråkker på nå...?”, for så å sukke oppgitt over at jeg hadde lagt igjen geologiboka mi i teltet.

På hjemveien var det ikke snakk om å stoppe for å si det sånn, her skulle vi finne ut hva som lå til grunns, bokstavelig talt. Hvis noen nå er like nysgjerrig som jeg var så kan jeg fortelle at det for det meste var sandstein.

På en av feriedagene befant vi oss på grottevandring, der kvinner og menn i alle aldre gispet imponert over at noen av stalaktittene var hele tohundreogfemtitusen år gamle. Tenk at noe kan være så gammelt?

530x353 fig4Grottevandring med medstudent Andre Birkeland

Da var det artig å ha en medstudent med på tur. ”Hehe, tohundreogfemtitusen år, det er da vel ikke så mye”, humret man stille for seg selv.

Og så var det litt frustrerende at guiden snakket mer om hva de storslåtte hallene ble brukt til på 70-tallet enn hvordan de ble dannet, men det fikk vi bare tåle.

Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, geologi er alt. Nesten ihvertfall. Og med det sier jeg takk for oppmerksomheten og krysser fornøyd noen destinasjoner av to-do-listen.

530x397 fig6Når man ser noe kult langs veien må man stoppe!

530x942 fig5Bølgerifler

Om forfatteren

Mariann Forsberg

Mariann Forsberg

Mariann Forsberg er bachelorstudent ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø. I ett år skal hun blogge om sine opplevelser rundt det å være geologistudent.

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: