Fredag 30.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Seismikkrangel

fredag, 10 oktober 2014

Rolf Mjelde

Krangling om seismikk eller rangler for småbarn, spør Rolf Mjelde.

FiskeEksempel på lett-seismikk; fiskebåt med ekkolodd. Foto: Eksportutvalget for fisk / Alf Børjesson

Tittelen til denne bloggen er tatt fra overskriften i en reportasje på nettsiden til NRK Nordland, som omhandlet det nylig avsluttede seismikktoktet i Andfjorden. Til tross for at alle retningslinjer ble fulgt, valgte NGU å avlyse dette toktet i fjor, blant annet etter påtrykk fra Andøy fiskarlag.

Toktet i år var en suksess, og alle nødvendige data ble innsamlet.

Dette viser at Norge har en god forvaltning av fellesressursene langs kysten, ved at for eksempel NGU foreslår prosjekter for kartlegging og geologisk prosessforståelse, at deretter Kystverket, etter en omfattende høringsrunde, gir tillatelse til aktiviteten, og at Kystvakten til slutt ordner plass til dem som skal gjennomføre det godkjente samfunnsoppdraget.

Siden Andøy fiskarlag har et prinsippvedtak mot seismikk, følte nok noen av medlemmene seg forpliktet til å aksjonere i år. Noen fiskesjarker lagde dermed litt problemer under starten av toktet, men disse ble effektivt fjernet av Kystvakten.
 
Størst protester mot prosjektet har kommett fra diverse miljøvernorganisasjoner. Men at noen tar ranglene fra barndommen med seg gjennom hele livet er sikkert noe vi kan leve med i et demokrati.

I ettertid vil det sikkert komme krav fra ulike hold om at vi må bli enda flinkere til å informere om potensielle skade- og skremmeeffekter fra seismikk.

Sannheten er at informasjonsbildet før denne innsamlingen var komplett, her hadde NGU gjort en optimal jobb. Slik seismikk har ingen påviselige skade- eller skremmevirkninger på noe marint liv.

Man kommer uansett ingen vei mot grupper som har prinsippvedtak mot sunn fornuft.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: