Onsdag 27.1.2021 - Uke 04

Savner engasjement

onsdag, 28 mars 2012

Halfdan Carstens

Savner engasjement

Det store, norske geomiljøet har på ingen måte utmerket seg med sin deltakelse i samfunnsdebatten og må bli mer synlige, skriver Halfdan Carstens.

”Akademia må bli mer synlig i samfunnsdebatten.”

Det sa olje- og energiminister Ola Borten Moe på et seminar om ”norsk energipolitikk i lys av den globale energisituasjonen” som Norges Tekniske Videnskapsakademi og Det norske videnskaps-akademi i fellesskap arrangerte den 1. februar.

Olje- og energiministeren sendte en tydelig utfordring til landets forskere. Mange flere må delta i samfunnsdebatten. De må bidra med sin innsikt for at vi skal forstå hvordan energiressursene er fordelt. De må formidle sin kunnskap for at vi skal kjenne premissene for en god klimapolitikk.

Det store, norske geomiljøet har på ingen måte utmerket seg med sin deltakelse I samfunnsdebatten. Bare noen ytterst få har øst av sin viten. Og det til tross for at forskerne ved universiteter og forskningssentre har innsikt som samfunnet, inklusive politikerne, bør ha med seg som ballast i debatter og vurderinger. Svært sjelden – alt for sjelden – opplever vi at de tar del i viktige debatter. Det er ingen unnskyldning at noen av dem er flinke til å formidle populærfaglige temaer.

La meg ta et lite eksempel. Først i år har det blitt kjent at utslippene fra byggingen av høyhastighetstog (tunnelgraving, sementproduksjon) vil være så store at det vil ta flerfoldige tiår før klimaregnskapet (ved å erstatte fly med tog) går i null. Dette burde vært formidlet for lenge siden.

Fakta bør ligge til grunn for viktige avgjørelser. Alt for ofte ser vi at dette ikke er tilfelle. Alt for ofte opplever vi at idealisme uten rot i virkeligheten legger premissene for beslutninger som har konsekvenser i generasjoner fremover. Det er her geovitenskapene kan bidra med fakta, kunnskap og innsikt.

Ansvaret ligger (også) på forskerne.

For det første må de som styrer norsk forskning derfor sørge for at det forskes på problemstillinger som angår samfunnet i dag og i morgen, og ikke bare grunnforskning, og for det andre må de som påtar seg dette ansvaret formidle resultatene og den innsikten de får gjennom arbeidet.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: