Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Saltvannskaffe langs Nordlandskysten

torsdag, 11 februar 2016

Terje Solbakk

Et ferskvannsoppkomme ute på havet har vært brukt som kaffevann for båtfolket. Dette oppkommet kan også gi informasjon om strandflatens geologiske historie.

530x348 havbunnskartOmriss av sedimentbassenger (rød strek) og forkastninger (sort strek) inntegnet etter Bøe et al 2008.

Ferskvannskilder boblende opp ute på havet og som vannkilde egnet for kaffekok?!

Jeg kom på historien fra et tv-program jeg så for mange år siden og begynte å lete etter mer informasjon. Jeg mente å huske at dette var et sted langt ute på strandflaten ved Helgeland.

Ferskvannsoppkommer ute på strandflaten er kanskje en merkverdighet, men ferskvann under havbunnen er ikke uvanlig.

Ferskvann har en for eksempel påvist ved boring etter hydrokarboner ute på sokkelen i sedimentære bergarter.

Ferskvannsfylte sedimentbassenger er omtalt for eksempel på Forskning.no i 2014 fra dansk sokkel. Geo365.no skrev i 2008 om muligheten for å utnytte slikt ferskvann til havs som krisevann.

Etter hvert fikk jeg vite at oppkommet er ute på Meløys enorme strandflate, noen kilometer utenfor Støtt i Meløy i Nordland (se kartet over). NGU har faktisk undersøkt oppkommet i 2011. Rapporten fra undersøkelsen finnes her.

Det finnes nå en mengde gode norske digitale arkiver å søke i, i tillegg til lokalhistoriske bøker, mikrofilm, turbøker og mer. Og ikke minst dyktige arkivarer og bibliotekarer.

I Nasjonalbibliotekets fantastiske digitale arkiver kan en finne mye rart når en søker på geologiske nøkkelord.

I følge en gammel radioprogramoversikt fra 1975 skal den kjente radioprofilen Leif B. Lillegaard ha holdt et kåseri om et ferskvannsoppkomme i Nordland.

Tittelen på programmet var ”Ikke olje - men ferskvann”, med beskrivelsen ”Merkelig funn i Norskehavet utenfor Helgeland, der folk drakk av sjøen og bekom seg vel”.

Mer info om dette radioprogrammet eller omtalte oppkomme har jeg dessverre ikke, henvendelse til NRKs eller Nasjonalbibliotekets arkiver førte ikke frem.

Men som sagt, jeg husket vagt en TV-reportasje. Jeg lette både hos NRK som har Norge Rundt og NRK Nordland samt hos TV2. Uten hell, en journalist i Bodø hadde vært på stedet og skulle sjekke saken, men har ikke funnet noe.

530x352 FlyfotoFlybilde sett mot sørvest, med Nordbreigrunnen ut mot høyre bildekant. Kilde: Terje Solbakk / www.flickr.com/gp/29917491@N08/0459n1

Men oppkommet er kort omtalt i 2002 i Meløys årbøker.

Artikkelen der var skrevet av Audun Ursin og der hadde han oppgitt TV Norge som formidler av innslaget. Jeg antar at innslaget var produsert av lokalkanalen TV-Helgeland.

Men heller ikke dette innslaget lar seg spore, trolig på grunn av manglende opplysninger i arkivet som nå er overtatt av Nasjonalbiblioteket.

I innslaget rodde et kamerateam ut med kjentmann til en kilde flere kilometer fra land og fylte kaffekjelen med ferskvann fra havet. Ursin peker på at for å koke kaffe på vannet må en være «uhyre lite kresen». Vannkvaliteten er vel neppe målt.

Dessverre var det ikke særlig til ferskvannsstrømning å spore under NGU-besøket ved Nordbreigrunnen, som stedet heter.

Derimot rapporterte de om gassbobler flere steder på havbunnen. Er det da ikke ferskvann som strømmer opp der? Som sagt, ingen kjemiske analyser av oppkommet foreligger.

Hva de som har kokt kaffe på dette «ferskvannet» tenker om saken vites ikke.

I neste bloggpost skal vi se litt nærmere på de geologiske omstendighetene.

Om forfatteren

Terje Solbakk

Terje Solbakk

Terje Solbakk er stipendiat ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU i Trondheim siden januar 2015 og er tilknyttet forskningssentret ARCEx.

Han jobber med seismisk tolkning og modellering på reservoarer hvor kjemisk forvitring bidrar til porøsitet og permeabilitet, type karstifisering og dypvitring.

 

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: