Mandag 26.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Offentlig finansiering kan være uheldig for klimaforskningen

fredag, 04 september 2015

Per Arne Bjørkum

Mangfoldet er forskningens styrke, og det kan fort forsvinne i den offentlig finansierte klimaforskningen, skriver Per Arne Bjørkum.

530x360 bjorkumPer Arne Bjørkum svarer på blogginnlegget til Svein Eggen i Gassnova.

Svein Eggen er bekymret for hvordan det jeg skriver kan påvirke den politiske prosessen. Her opptrer Eggen som engasjert samfunnsborger, og ikke som forsker.  

I livet - og derfor i politikken - må man tenke føre var. I forskning har føre var tenkningen derimot ingen legitim plass. Vi må derfor ikke blande dette perspektivet inn i forskningen, og i alle fall ikke bruke det som argument for å stoppe forskere som kommer med innvendinger. Da politiserer man vitenskapen.   

Vi forskere må imidlertid også sørge for å holde orden i eget hus, og hvis det er uryddig, må man ordne opp. Når det gjelder klimapanelets forfattere (IPCC), så har de rotet det til og ødelegger med det for mye av den gode klimaforskningen som foregår rundt om i verden.

De gjør det ved å innføre en type statistisk språk i fagrapportene uten at det foreligger et metodisk fundament for det.  Noe slikt er av den grunn aldri blitt forsøkt gjort tidligere. Det var ett av hovedpoengene i min kronikk i Aftenposten 20. august i 2015.

Klimaforskningen som publiseres i fagtidsskrifter har heldigvis ikke tatt i bruk denne malplasserte språkbruken.

Min kritikk av klimapanelets fagrapporter rammer derfor ikke klimaforskningen som sådan. Jeg utdyper dette i et debattinnlegg som kommer i Aftenposten, trolig i neste uke.

Det er viktig å minne om at det er en forskers plikt å være kritisk til all forskning som legges frem, uavhengig av hvor alvorlig temaet er. Forskere har tidligere blitt revet med, og da gikk det galt

Problemet er at offentlig finansiert forskning under visse omstendigheter kan føre til en uheldig ensretting av et helt forskningstema og som det er vanskelig å stå opp imot. 

Det er mangfoldet som er forskningens styrke, og det kan fort forsvinne i den offentlig finansierte klimaforskningen.

Om forfatteren

Per Arne Bjørkum

Per Arne Bjørkum

Per Arne Bjørkum har vært dekan ved Universitetet i Stavanger. Han jobber nå som forsker i Equinor og underviser som professor II i faget Vitenskapsteori og etikk for PhD-studenter ved NTNU og Universitetet i Stavanger.

Bjørkum har også gitt ut boka Annerledestenkerne.

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: