Onsdag 12.5.2021 - Uke 19

Nytt forskningsskip

søndag, 28 oktober 2012

Rolf Mjelde

Nytt forskningsskip

Det er gledelig at Norge har fått et nytt forskningsskip, men vi må smi mens jernet er varmt, mener Rolf Mjelde.

Bildet over: Nytt isgående fartøy er ferdig prosjektert, det er bare å ta fram stålet.

Regjeringen har bevilget midler til bygging av et nytt isgående forskningsfartøy som skal være ferdig i 2015. Det er naturlig at de flinke lobbyistene i Tromsø har fått dette til å fremstå som et fartøy til Tromsø, men det er viktig å understreke at dette er et nasjonalt fartøy som skal eies av Norsk Polarinstitutt og drives av Havforskningsinstituttet i Bergen (HI). Alle landets øvrige marine forskningsmiljøer vil få tilgang til skipet, Universitetet i Bergen gjennom sin velfungerende samarbeidsavtale med HI.

Skipet er et resultat av en nasjonal strategi, som i 2005 ledet til en utskiftningsplan for alle norske forskningsfartøy. Det isgående fartøyet ble her satt øverst, og regjerningen bestemte året etter at bygging av skipet skulle utredes.

Fartøyet er ikke en ’skikkelig’ isbryter; det blir ofte referert til som et isforsterket forskningsfartøy. Dette til forskjell fra for eksempel fartøyene GO Sars og Håkon Mosby, som ikke kan dunke bort i isklumper. Det er ingen tvil om at det nye isgående fartøyet vil bli svært viktig for Norge som polarnasjon.

Men vi må ikke glemme at arbeidet med fornying av forskningsflåten ligger mange år etter et naturlig skjema. Det nye isgående fartøyet vil få et tyngdepunkt i nord, og det er nå viktig at det settes fortgang i prosjekteringen av ny Håkon Mosby, som eies av HI og UiB. Selv om dette fartøyet fra 1980 er relativt godt vedlikeholdt, er det etter hvert så slitt at det går ut over både forskningskvalitet og forskningsmengde. Fra HI og UIB sin side har det vært enighet om en skisse til nytt fartøy i flere år; la oss tro på julenissen og håpe at ny Håkon Mosby blir en sak i valgkampen.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: