Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Nye norske byggeklosser

tirsdag, 03 januar 2012

Morten Smelror

Nye norske byggeklosser

Det utdannes for få geologer ved norske universitet og høyskoler til å dekke dagens og fremtidens behov, skriver Morten Smelror i sitt blogginnlegg.

 

Foto: Ole Graneng

”Hva bør du bli når du blir stor?” spurte DN Talent helt på tampen av fjoråret (Dagens Næringsliv 30. desember 2011; ”Fremtidens byggeklosser”). Et av svarene var at de neste 20 årene trengs ingeniører/sivilingeniører for å utvikle grønn teknologi, hente ut olje, og ikke minst, konstruere infrastruktur for en befolkning i vekst. Norsk borger nr. 5 million vil bli født første kvartal i år, og i følge SSB kan vi forvente at vi fram mot 2030 blir vel en million flere innbyggere her i landet. Dette medfører også et spesielt økt behov for økonomer, leger, sykepleiere og omsorgsarbeidere. Artikkelen i Dagens Næringsliv omfatter også intervju med fem studenter om deres syn på fremtiden; - sykepleieren, læreren, sivilingeniøren, siviløkonomen og geologen. Dette er positivt; det er jo ikke så ofte at geologer blir trukket fram i slike undersøkelser.

I følge ”Bedriftsundersøkelsen våren 2011” i regi av Nav og Tekna manglet vi i fjor 500 geologer og geofysikere. Dette var yrkesgruppen med strammest arbeidsmarked her i landet i fjor. Det går videre fram av undersøkelsen at det i ”fremtiden vil være behov for geologer til å jobbe i oljebransjen, med klimautfordringer som rassikring og mineralleting”. Fra mitt ståsted er det ikke vanskelig å skrive under på dette. Det utdannes for få geologer ved norske universitet og høyskoler til å dekke dagens og fremtidens behov. For fire år siden skrev jeg en kronikk i Adresseavisen; ”Hvem skal bygge landet?”. Da hadde søkertallene til geofagene vært rekordlave over 2-3 år. Nå er den negative trenden heldigvis snudd, i alle fall midlertidig. Søkertallene fra Samordna opptak viste at flere valgte å studere geofag høsten 2011. Ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo var det en økning på 18 % sammenlignet året før, mens søker tallet var mer enn fordoblet i forhold til i 2005. Opptaket innen Geovitenskap ved Universitet i Bergen viste samme positive utvikling, og det samme gjeldt landets øvrige geofaglige læresteder.   

530x353 bilde 2Det utdannes flere geologer og geofysikere enn på mange år. Det er det behov for. Foto: Therese S. Løkken

Men fremdeles utdannes det for få geologer og geofysikere til å dekke dagens behov, og vi må tilsynelatende belage oss på å hente inn en betydelig del av ”fremtidens byggeklosser” fra utlandet.  Det er ikke noe negativt i det, tvert i mot. Verden en full av unge, høykompetente geovitere som gjerne vil sikre seg et godt liv i et av verdens beste land å bo i. Disse vil i stor grad bidra til å sikre nødvendig verdiskaping og gode sosiale kår for Norges kommende generasjoner. Men det ville vært bra om flere av de som går ut fra våre videregående skoler valgte en yrkeskarriere innenfor områder der samfunnsbehovene er størst.  Spør du deg selv om ”Hva du bør bli når du blir stor?”- er det greit å vite at et av de tydeligste svarene er geolog eller geofysiker. 

Om forfatteren

Morten Smelror

Morten Smelror

Morten Smelror er forsker og tidligere administrerende direktør i NGU.

E-post: Morten.Smelror@ngu.no

 

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: