Mandag 26.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Når følelsene tar overhånd

mandag, 16 desember 2013

Halfdan Carstens

Like sikkert som at solen står opp i morgen? Halfdan Carstens savner mer edruelighet i klimadebatten.

530x354 IsbjørnIsbjørnen på et isflak har blitt stående som selve symbolet på at Jorda blir varmere. Men det legitimerer ikke den retorikken direktøren i Cicero omgir seg med. Den vitner om en desperat forskers forsøk på å overbevise omgivelsene om en teori som vedkommende selv ikke kan argumentere godt nok for. Foto: Wikimedia Commons

Dette er skuffende – på vitenskapens vegne. Vi må forvente at en av landets mest profilerte klimaforskere vet forskjellen på en vitenskapelig teori (som i følge klimapanelet er «ekstremt sannsynlig», men likevel omstridt) og menneskelige observasjoner gjort gjennom tusener av år, og derfor må kunne kalles fakta.

Bakgrunnen er denne. Etter fremleggelsen av IPCCs fjerde klimarapport uttaler direktør Cecilie Mauritzen i CICERO følgende (Aftenposten 28.09.13): «Det går ikke an å være sikrere enn dette. En parallell kan være å spørre seg om solen kommer til å stå opp i morgen. Vi vet det ikke helt sikkert, men det er ganske sannsynlig.» At solen står opp i morgen skyldes at Jorda roterer rundt sin egen akse, et faktum som ikke trekkes i tvil av et eneste seriøst menneske, så bildet er dårlig egnet for formålet.

Mauritzens utsagn er derfor usmakelig retorikk brukt i et desperat forsøk på å overtale den store mengden nordmenn som fortsatt ikke bekjenner seg til den rette lære. Det viser at Mauritzen og CICERO fortsatt ikke klarer å formidle til befolkningen at klimateorien er riktig.

Ingen forskere burde hevde at klimateorien er bevist. En hypotese, eller teori, kan ikke bevises. Selv ikke IPCC sier dette. Langt derifra. Selv om de som kjent går svært langt i å hevde at sannsynligheten for at teorien fremstiller virkeligheten er korrekt. Men det er langt derfra til å hevde at den er ugjendrivelig bevist.

Dette må også sees i lys av at det fortsatt finnes seriøse forskere som ikke uten videre godtar den såkalte klimateorien (enkelte kaller den sågar klimahypotesen). Mange, særlig geologer, er skeptiske, og selv om det faktisk er en sammenheng mellom utslipp av CO2 og klimaendringene, er det slett ikke sikkert at CO2-utslippene er den eneste årsaken til at Jorda stadig blir varmere. Det sier for øvrig også IPCC. I det perspektivet blir uttalelsene til Mauritzen ganske graverende. For hun bruker dem for å fremme en bestemt politikk.

Vi har lenge savnet edrueligheten i klimadebatten. Den mangler tydeligvis fortsatt.

Og i morgen står sola opp.

Om forfatteren

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens

Halfdan Carstens er redaktør for det populærfaglige tidskriftet GEO og nettstedet geo365.no.

E-post: halfdan@geo365.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: